Ekonomické výsledky HARTMANN-RICO za rok 2005.

16.03.2006 | , Hartmann
Tiskové zprávy


Společnost HARTMANN-RICO dosáhla v roce 2005 obratu 3,27  mld. Kč. Ve srovnání s loňským rokem to znamená pokles o 4,2%. Podíl obratu realizovaného v rámci České republiky činil  949,04 mil. Kč, což je pokles o -5,8%. Exporty dosáhly 2,32 mld. Kč, a jde o pokles -3,6%.

Klíčové údaje:
•  Obrat společnosti HARTMANN-RICO a.s. se snížil o -4,3% z 3,41 mld. Kč v roce 2004 na 3,27 mld. Kč 
•  Provozní výsledek činí 167 567 TCZK a klesl o -18,6%.
•  Čistý zisk podle mezinárodních účetních předpisů činí 100 045 TCZK a klesl o -7,54%
• Společnost HARTMANN-RICO  prošla  v roce 2005 certifikací dle normy environmentálního managementu ISO 14001
• Export do skupiny HARTMANN činí 2,13 mld. Kč, což znamená nárůst o 5,8%
• Prodej medikálního zboží zaznamenal růst o 7,27% vůči loňskému roku


Komentář k obchodnímu rozvoji

Rok 2005 byl pro HARTMANN-RICO velmi náročný. Vzhledem k situaci na trhu a ostatním ekonomickým vlivům je možné vnímat  uplynulé období jako zlomové. I když společnost HARTMANN-RICO v uplynulém období nevykázala růst, lze konstatovat, že se jí podařilo dosáhnout velmi dobrých hospodářských výsledků.


„Minulý rok byl ve znamení sílícího konkurenčního boje, ve kterém jsme se ocitli jak v pozici výrobce pro skupinu HARTMANN, tak i v prodeji na českém a slovenském trhu.“ uvedl Ing. Ľubomír Páleník, generální ředitel a předseda představenstva společnosti.

Podle údajů z výzkumu o image od agentury Median zná naši společnost 86 % dotázaných (z toho 38 % první na mysli, 21 % spontánní znalost a 27 % dovozená znalost) a zákazníci nás vnímají jako sympatickou, spolehlivou, kvalitní a moderní firmu.


Za naším úspěchem stojí naše snaha o spokojenost zákazníka. A to jak  zákazníka interního, kterého představuje v pracovním procesu každé oddělení a každý z nás zaměstnanců této firmy, tak zákazníka externího, který nám věří a dokazuje to nákupem našich výrobků a služeb.


Výhled do roku 2006
Čeká nás náročný rok. Rok, ve kterém ještě více zesílí konkurenční boj, vzroste náročnost našich zákazníků na kvalitu našich produktů a služeb. Rok, kdy naše společnost dovrší 15-leté působení na českém trhu.

Hlavní cíle roku 2006 jsou:
1. Zvýšení ziskovosti prodeje CZ.
2. Snížení výrobních nákladů ve všech výrobních závodech HARTMANN-RICO a.s.
3. Úspěšné přestěhování a efektivní činnost centrály v nových prostorách v Brně.
4. Udržení vysoké spokojenosti zákazníků.
5. Umožnění osobního rozvoje zaměstnanců a další rozvoj v medikální kompetenci.

„Usilujeme o spokojenost zákazníků. Naše výrobky a služby jsou založeny na hlubokém porozumění zákaznickým potřebám a na naší medikální způsobilosti v oblasti ošetřování a léčebných postupů.“ dodal Páleník.

Rozvoj v jednotlivých segmentech

Pokud se podíváme na výsledky z pohledu členění produktových skupin, můžeme konstatovat, že se nám podařilo úspěšně implementovat strategii FOCUS.

V České republice lze za nejúspěšnější produktové skupiny  pokládat sortiment Prostředků pro péči při inkontinenci. Další stěžejní skupinou je sortiment Ošetřování ran, do kterého spadají výrobky pro moderní  a tradiční ošetřování ran, a třetí neúspěšnější skupinou výrobků je Dámská hygiena.

Komentář v oblasti lidských zdrojů

Průměrný počet zaměstnanců v roce 2005 činil 1650 .

 
8,8 milionů investuje do  vzdělávání zaměstnanců HARTMANN-RICO
Evropský státní fond v ČR schválil dotaci přesahující 2,8 mil. Kč na firemní vzdělávání. Společnost HARTMANN-RICO díky ní poskytne specializované studijní programy svým zaměstnancům. Po přičtení nákladů na vzdělávání samotné společnosti ( 6 mil.Kč) jde o celkovou částku 8,8 mil. Kč. 72%  tvoří ženy.

Program se obecně zabývá rozvojem lidských zdrojů. „Naším cílem je zvýšit přizpůsobivost zaměstnanců na nové požadavky při výkonu zaměstnání,“ uvedla Radoslava Klementová, ředitelka lidských zdrojů. Vedle třináctých platů a týdenního volna navíc je vzdělání dalším z mnoha benefitů, které Hartmann-Rico svým zaměstnancům přináší. Doba trvání projektu je 2 roky

 

 

 

 

 

 

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy