Putin: Bohaté země musí pomoci chudým s jejich potřebou energií

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 16. března (zpravodajka ČTK) - Bohaté země musí pomoci rozvojovým získat dostupné energetické zdroje, domnívá se ruský prezident Vladimir Putin. Prohlásil to dnes v Kremlu, kde se setkal s ministry energetiky nejrozvinutějších demokracií světa, takzvané skupiny G8. Sami ministři v komuniké, které přijali na závěr svého jednání, zdůrazňují, že na přístupu k energiím přímo závisí blahobyt, podoba a kvalita životů lidí.

Rusko v současnosti skupině G8 předsedá a právě otázky spojené s energetikou pokládá za ústřední problematiku svého předsednictví. Na letním summitu lídrů G8 v Petrohradě se má hovořit například i o otázkách energetické bezpečnosti či mírového využívání jaderné energie.

"Důležitou roli v naší spolupráci musí hrát i otázka zajištění stabilních a ekonomicky dostupných energetických služeb pro rozvojové země," zdůraznil Putin. Rusko je největší světový exportér zemního plynu a druhý nevětší vývozce ropy. Současné vysoké světové ceny těchto surovin výrazně pomáhají růstu ruské ekonomiky. Zároveň ale Rusko jako přidružený člen G8 patří mezi nejrozvinutější země světa, které jsou největšími spotřebiteli energií.

Putin dnes zdůraznil, že samotná energetika problém chudoby ve světě nevyřeší. Podle něj ale nedostatek energetických zdrojů výrazně snižuje možnost růstu. "Jejich špatné využití může vést k ekologické katastrofě a to nejen místního, ale i globálního měřítka," prohlásil. Podle Putina dá petrohradský summit G8 šanci přejít od jednotlivých bilaterálních projektů k přípravě globálního energetického partnerství.

Podle ministrů energetiky G8 bude ve 21. století nevyhnutelný výrazný růst světové spotřeby energie, především v dynamicky se rozvíjejících ekonomikách. Ministři proto ve svém komuniké, ze kterého citovala agentura ITAR-TASS, zdůraznili nutnost prohloubení dialogu mezi zeměmi vyvážejícími energetické suroviny a energie a zeměmi, které je spotřebovávají. Pro další rozvoj tohoto ekonomického odvětví budou podle nich nutné velké investice do těžby, dopravy a úprav surovin.

Země G8 by se spolu s dalšími státy měly zasadit především za co nejširší využívání obnovitelných a alternativních energetických zdrojů, ale i za výzkum a zavádění do praxe nových technologií. Velký význam má také široké a bezpečné využívání jaderné energie v těch zemích, které si ji přejí využívat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK