Koruna výrazně posílila na 28,55 Kč/EUR a 23,43 Kč/USD

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Česká měna dnes posílila k euru o zhruba 25 haléřů na 28,55 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru zpevnila koruna o téměř 40 haléřů na závěrečných 23,43 Kč/USD. Koruna se zhodnocovala společně s ostatními měnami v regionu následkem propadu americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru společnosti Patria Finance.

Během dne koruna zpevnila až na 28,44 Kč/EUR. Středoevropské měny se dostaly na posilující vlnu s oslabením dolaru, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Došlo k tomu po zprávě o tom, že úrokové sazby v USA by mohly mít kvůli vývoji americké inflace méně prostoru k růstu, než se doposud očekávalo.

Opět se tak podle Pikory potvrdilo, že je koruna pod silnými regionálními vlivy a ignoruje stav národní ekonomiky. "Nicméně nálada na devizovém trhu je nyní velmi vrtkavá a spoléhat na ni je dost rizikové," podotkl. Pokud dolar na světových trzích dále ztratí, má koruna v nejbližší době šanci posílit až na 28,30 Kč/EUR. Naopak zastavení oslabování dolaru by prý poslalo kurz zpět k 28,60 Kč za euro.

Americká měna dnes po slabších inflačních údajích klesla až na šestitýdenní minimum 1,2160 USD/EUR a od začátku týdne tak k euru ztratila již více než dva centy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK