Americké akcie dopoledne díky umírněné inflaci rostly

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky tomu, že byl nárůst inflace spotřebitelských cen minulý měsíc mírný. Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil téměř o půl procenta na 11.259 bodů a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil přesně o pětinu procenta na 2316,6 bodu.

Inflace pod kontrolou je oporou pro optimistické očekávání, že centrální banka Fed nebude nucena zvyšovat úrokové sazby razantně. Nahoru šly proto akcie bank a dalších společností citlivých na pohyb úroků. Na trhu Nasdaq stoupla emise společnosti Qualcomm Inc. poté, co jí investiční banka Merrill Lynch zvýšila rating.

"Obavy z inflace a z vyšších sazeb byly pro investory velkým zdrojem obav a dnešní data ukázala, že je růst spotřebitelských cen příznivý," řekl šéf investičního oddělení bostonské společnosti PanAgora Asset Management. "Je to úleva pro investory i pro akcie citlivé na vyšší úroky," citovala ho agentura Reuters.

Spotřebitelské ceny v USA v únoru celkově nepatrně stouply. Na uzdě je držely ceny energií, které po lednovém růstu výrazně klesly. Roční míra inflace se díky tomu snížila na 3,6 procenta z lednových čtyř procent. Cenová hladina se zvýšila proti lednu o 0,1 procenta, a to jak u celkového indexu, tak u jádrových cen očištěných od nestabilních cen potravin a energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK