Makedonskou firmu AD ESM získá rakouský EVN, ČEZ neuspěl

16.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Skopje 16. března (ČTK) - Privatizaci makedonského distributora elektřiny AD Elektrostopanstvo na Makedonija (AD ESM) vyhrála rakouská společnost EVN. Uvedl to premiér Makedonie Vlado Bučkovski. Český elektrárenský podnik ČEZ, který o makedonskou firmu stál také, tak v soutěži neuspěl.

Rakouský EVN zaplatí za 90 procent makedonské AD ESM 225 milionů eur, tedy 6,42 miliardy Kč. Dalších 96 milionů eur se EVN zavázal investovat do firmy během tří let po privatitaci. "EVN byl posouzen jako nejlepší," řekl makedonský premiér. Závaznou nabídku na koupi AD ESM předložil vedle EVN a ČEZ také italský Enel.

Makedonský podnik má 721 tisíc zákazníků a ročně prodává 4,4 terawatthodin elektřiny. Společnost má ve svých aktivech také 11 malých vodních elektráren.

Výrobu elektřiny, její přenos a distribuci v Makedonii ovládají tři firmy, které vznikly v roce 2005 rozdělením tehdejšího státního monopolu ESM. Soutěž na koupi distribuční společnosti vyhlásila Makedonie na konci minulého roku.

Rozhodnutí kabinetu prodat firmu ve volebním roce vyvolalo u makedonské veřejnosti nevoli a opozice pohrozila, že privatizaci prošetří, pokud se dostane k moci, napsala agentura Reuters.

ČEZ se do soutěže přihlásil v prosinci 2005 a spolu s dalšími třemi společnostmi se dostal do užšího výběru zájemců. ČEZ již vlastní tři distribuční společnosti v Bulharsku, které s Makedonií přímo sousedí. ČEZ je v evropské energetice jednou z nejziskovějších a zároveň nejméně zadlužených firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK