HN: Delvita v Čechách kvůli ztrátovému hospodaření změní vedení

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Delvita se v České republice rozhodla kvůli neuspokojivým výsledkům hospodaření obměnit tuzemské vedení. V nejbližších dnech nastoupí na post nejvyššího šéfa Delvity Claude Allard, který pro vlastníka řetězce, belgickou firmu Delhaize, pracuje již 34 let. Firma vymění i manažera pro prodej. Píšou to Hospodářské noviny.

K personálním změnám přiměla belgického majitele zejména celková ztráta tuzemské Delvity za poslední léta. Také loňské výsledky firmy budou podle odhadů pokračovat v sestupném trendu, Delvita podle odhadů společnosti Incoma meziročně snížila tržby zhruba o sto milionů korun. Z první desítky maloobchodních firem tak vykázala pokles jako jediná, kromě sítě Makro, která je však stálou jedničkou trhu s takřka čtyřnásobným obratem, píšou HN.

Obchodní síť Delvita, provozující v Česku přes devadesát supermarketů, i letos podle deníku počítá se zavřením dalších prodejen. Řetězec je dlouhodobě ve ztrátě, na což poukázal i šéf Delhaize Pierre-Olivier Beckers. Firma podle HN ale stále odmítá sílící domněnky o odchodu z ČR. "Těšíme se silné podpoře řetězce Delhaize Group, chceme v Česku nadále svoji pozici posílit. Trh je velmi konkurenční, tím větší je ovšem pro nás výzvou," cituje deník mluvčího firmy Petra Uchytila, který zároveň přiznává, že po zavření prodejen v Hradci Králové či Ústí nad Labem nyní skončil i supermarket v pražských Vysočanech. "Zhruba pět nových bychom ale mohli letos zase postavit. Zásadní změnu strategie neplánujeme. Prioritou bude nadále široká nabídka a kvalita sortimentu za dobré ceny," doplnil Uchytil.

Belgické maloobchodní společnosti Delhaize, která je vlastníkem české sítě Delvita, se za loňský rok zvýšil čistý zisk o 23,4 procenta na 364,9 milionu eur. Provozní zisk stoupl o čtyři procenta na 898 milionů eur a podobné zlepšení se čeká i letos, sdělila firma po oznámení výsledku hospodaření. Celoroční tržby Delhaize vzrostly o 4,2 procenta na 18,6 miliardy eur. Firma navrhla zvýšit dividendu za loňský rok o sedm procent na 0,90 eura na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK