Česká burzovní komise schválila záměr CME umístit v Praze akcie

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamilton (Bermudy)/Praha 17. března (ČTK) - Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) obdržela od české Komise pro cenné papíry souhlas s vydáním akcií na pražské burze. České úřady tak rozhodnutí vydaly téměř okamžitě po tom, co CME oznámila záměr nové akcie emitovat. Za jejich prodej chce získat 150 milionů dolarů (asi 3,6 miliardy Kč).

CME už záměr vydat nové akcie třídy A ve středu předložila Komisi pro cenné papíry v USA. Celkem se podnik chystá prodat 2,2 milionu akcií, avšak prodávající banky mají právo umístit dalších 330.000 akcií, pokud o ně bude na trhu vysoký zájem. CME by tak prodejem získala až 172,5 milionu dolarů, píše se v tiskové zprávě CME.

Manažery emise jsou americké investiční banky a makléřské domy J.P. Morgan Securities a Lehman Brothers, spolu s londýnskou odnoží nizozemské banky ING Bank. Hlavním manažerem emise pro investory ve střední a východní Evropě je Česká spořitelna.

Akcie CME se na svém domovském trhu Nasdaq ve čtvrtek prodávaly za 69 dolarů (asi 1644 Kč), v Praze jedna akcie stála 1622 Kč. Při svém debutu na pražské burze loni v červnu se akcie CME prodávaly v ceně 1194 Kč a někteří čeští analytici je považovali za nezajímavé. Za devět měsíců akcie zpevnily o 35 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK