Japonské akcie zpevnily

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Japonské akcie si připsaly další zisky a o jejich růst se postaral hlavně zájem investorů o realitní tituly. Hodně pomohl i čtvrteční komentář guvernéra japonské centrální banky, který řekl, že zvýšení základních úroků v Japonsku zatím není na pořadu dne. Zájem byl také o internetovou společnost Softbank.

Index Nikkei 225 si připsal 243,52 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,51 procenta na hodnotě 16.339,73 bodu. Širší index zpevnil o 1,15 procenta na 1663,98 bodu.

Společnost Softbank se podle tiskové agentury Kjódó dohodla s britským mobilním operátorem Vodafone, že od něj převezme jeho japonskou součást, s kterou má Vodafone problémy. Britové se tak zbaví ztrátové divize, zatímco Softbank bude moci proniknout do sektoru mobilní komunikace.

Společnost Toshiba po skončení obchodování oznámila, že zvýší výplatu dividendy, která by tak mohla být nejvyšší za posledních pět let. Akcie firmy by proto podle analytiků mohly v pondělí zpevnit, protože přilákají nové investory.

Guvernér japonské centrální banky Tošihiko Fukui ve čtvrtek řekl, že zatím nelze očekávat zvýšení úrokových sazeb. Ty jsou nyní v Japonsku takřka na nule, čímž banka stimulovala ekonomiku. Před týdnem již banka přestala finanční systém zásobovat dodatečnou hotovostí a obchodníci se začali obávat, že banka zahájí zvyšování úroků.

"To má na trh zcela nepochybně vliv. Smazalo to část obav," prohlásil viceprezident společnosti Fuji Investment Management Jošihisa Okamoto. Díky tomu se zvýšil zájem také o další tituly, které v posledních dnech klesaly právě v obavách, že se začnou zvyšovat úrokové sazby.

Na devizovém trhu se dolar k euru pohybuje kolem sedmitýdenního minima a na jeho kurz má značný vliv statistika. Ta ve čtvrtek ukázala, že inflace v USA je velmi slabá, což naznačuje, že dosavadní série zvyšování sazeb už má příznivé dopady na zmírnění inflačních tlaků. Američané by tak nemuseli základní úrok zvýšit víc, než na pět procent.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2166 USD a oslabil tak z předchozích 1,2049 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 116,70 ze 117,67 JPY, zatímco euro k jenu zpevnilo na 142,02 z předchozího kurzu 141,79 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK