Některé pošty budou mít koncem března kvůli daním otevřeno déle

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Česká pošta prodlouží 30. a 31. března kvůli končícímu termínu pro daňová přiznání a zaplacení daní na vybraných poštách otevírací dobu pro veřejnost. Sdělil to tiskový mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Češi mohou od středy platit daně na poštách, aniž by museli zaplatit 20 a více korun za složenku.

Česká pošta otevře v posledních dvou březnových dnech nejméně jednu poštu v každém krajském městě do 22:00 a nejméně jednu poštu v každém bývalém okresním městě do 20:00 hodin. Pošty Praha 1, Brno 2 a Ostrava 2 budou mít obvyklou provozní dobu do 24:00.

Zatímco dosud vybírala pošta při placení daní složenkou nejčastěji 20 nebo 30 Kč, nyní bude poplatky za lidi hradit stát. Cílem opatření je přimět občany, aby tolik nevyužívali pokladny finančních úřadů.

Pro placení všech druhů daní byla vytvořena i zcela nová daňová složenka. Hlavní výhodou pro občany má být především výrazně vyšší počet míst, kde bude možné daně zaplatit. Zatímco finančních úřadů je v zemi zhruba 200, pošt je přes 3400.

V roce 2004 zaplatili lidé prostřednictvím složenek daně v hodnotě 3,3 miliardy Kč, zatímco na finančních úřadech takto nechali přes deset miliard korun. Smlouvu s poštou stát zatím uzavřel na rok. Poté by měla být vyhodnocena a případně prodloužena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK