Česká vláda ignoruje hrozby miliardových škod způsobených nefér tendrem

17.03.2006 | , Autostrade
Tiskové zprávy


Rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zamítl rozklad podaný společností Autostrade proti prvostupňovému rozhodnutí jeho Úřadu ve věci tendru na elektronické mýtné je mimořádně nešťastné pro Českou republiku a její daňové poplatníky.

„Domnívali jsme se, že předseda Úřadu projeví větší míru nezávislosti a napraví diskriminační přístup Ministerstva dopravy, nic takového se ale nestalo,“ komentoval situaci Piero Bergamini, ředitel Autostrade Group.

O obsahu rozhodnutí předsedy Úřadu má Autostrade v tuto chvíli informace pouze zprostředkované od médií, oficiálně zatím doručeno nebylo. Z tiskové zprávy Úřadu je zřejmé, že jeho předseda nechce posuzovat většinu klíčových otázek, na něž Autostrade ve svých podáních upozorňovala, zejména problém poskytnutí nezákonné veřejné podpory a otázku diskriminačního jednání.

Autostrade je rozhodnuta bránit se proti nezákonnému postupu českých úřadů u orgánů Evropské unie. „Není možné, aby Česká republika ignorovala Evropskou úmluvu a zákony Unie,“ řekl Bergamini. „Oficiální stížnost proti České republice jsme již k Evropské komisi podali. Předpokládáme, že naše podání podpoří i další společnosti, jež byly v tomto tendru diskriminovány. Nejsme sami, kdo je šokován ignorancí českých úřadů vůči diskriminaci při zadávání veřejných zakázek a nezodpovědnosti při nakládání s veřejnými prostředky. Netušili jsme, co vše je v České republice, členském státě Evropské unie, vůbec možné,“ dodal Bergamini.

Současně Autostrade připravuje další právní kroky. O jednotlivých krocích bude společnost informovat v nejbližších dnech.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy