Jahn: Českou ekonomiku ohrožuje především silná koruna

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. března (zpravodaj ČTK) - Pro českou ekonomiku představuje hrozbu především silná koruna. V rozhovoru v Bruselu to řekl personální šéf Škoda Auto a bývalý vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle něho kurz koruny, který se drží kolem rekordních hodnot, působí problémy i jeho současnému zaměstnavateli Škoda Auto. Mladoboleslavské automobilce se však díky její expanzi na zahraniční trhy daří kurzové riziko eliminovat lépe než malým a středním firmám.

"Pokud by to šlo (posilování koruny) tak agresivně jako za poslední rok, tak už by to byl pro mnoho firem opravdu problém. Ale je to pro nás jednodušší než pro malé a střední firmy," uvedl. Přesto si podle něj ekonomika udrží současné vysoké tempo růstu kolem šesti procent. "Já osobně si myslím, že ten růst je nastartovaný tak, že ještě tenhle a příští rok vydrží, ať se bude dít cokoliv," dodal. Podle něj je ale možné, že růst HDP zůstane podobný i po roce 2008.

Jahn se domnívá, že pro Česko je dosažitelný i cíl, který si vláda vytyčila ve strategii hospodářského růstu, na jejíž tvorbě se současný personální šéf Škody z velké části podílel. Jahn stejně jako současná vládní garnitura věří, že ČR může dohnat průměrnou úroveň EU do roku 2013. "Byl to strategický cíl, ke kterému bychom se mohli blížit. Je dost pravděpodobné, že se to nestane, ale loňský rok ukazuje, že těch šest procent růst můžeme," řekl. Podle svých slov navíc v době, kdy říkal, že česká ekonomika má potenciál šestiprocentního růstu HDP, řada lidí "povytahovala obočí".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK