SBK: Počet platebních karet loni v ČR vzrostl, nejvíce u kreditek

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Počet platebních karet v ČR loni opět vzrostl. Banky vydaly během roku 2005 více než půl milionu karet, jejich počet tak stoupl na 7,4 milionu. Největší zájem byl loni o kreditní karty, meziročně se jejich počet zvýšil o téměř čtvrt milionu na 615.000. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Z celkového počtu karet klesá využívání tuzemských platebních karet na úkor karet s mezinárodní platností. Zatímco předloni vlastnili uživatelé téměř 600.000 tuzemských platebních karet, loni to bylo již necelých 375.000 karet. Počet mezinárodních karet loni přesáhl sedm milionů.

Rostoucí oblibu zaznamenává u uživatelů platba u obchodníků, která na rozdíl od výběru z bankomatů není zpoplatněná. V meziročním srovnání lidé loni utratili o 21 miliard více, tedy 115 miliard korun. Počet transakcí u obchodníků meziročně stoupl o 15 milionů na více než 100 milionů transakcí.

Roste i počet výběrů z bankomatů. Češi loni vybrali 422 miliard korun, což je o deset procent více než předloni.

Trh s platebními kartami se v Česku vyvíjí opačně než v ostatních evropských zemích. Tuzemskému trhu vládnou debetní karty, které nedovolují příliš přečerpat zůstatek na účtu. Kreditní karty, jež umožňují půjčovat si peníze, naopak dominují v Evropě a zejména v USA. V Česku zažívají boom teprve v posledních letech.

Podle údajů tuzemských bank z počátku března, které má ČTK k dispozici, se celkový počet aktivních kreditních karet ke konci loňského roku pohyboval kolem 700.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK