Česko prohrálo arbitráž s Nomurou, výše platby teprve bude určena

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. března (ČTK) - Česká republika prohrála arbitráž s japonskou bankou Nomura. Nomura požaduje po ČR za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun. Výši částky, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole. Sdělil to mluvčí Nomury Jiří Hrabovský. Tribunál dospěl k závěru, že ČR porušila dohodu o ochraně a podpoře investic. Reakci ministerstva financí ČTK zjišťuje.

Nomura žádá v arbitráži miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji finančnímu ústavu ČSOB. Arbitři v první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu. "Nomura vítá verdikt, podle něhož Česká republika svým postupem v případě IPB porušila své mezinárodní závazky. S důvěrou očekáváme další jednání, ve kterém bude stanovena výše škody, již nám bude muset ČR uhradit," uvedl Hrabovský.

Podle dřívějšího prohlášení ministra financí Bohuslava Sobotky neexistuje žádný důvod, proč by ČR měla této bance něco platit. Podle něj je pravda na straně ČR, protože IPB neměla v okamžiku uvalení nucené správy žádnou hodnotu. "Ta banka měla zápornou hodnotu a není žádný důvod, proč by měla Česká republika cokoli komukoli platit," uvedl dříve pro ČTK.

Hrabovský uvedl, že výrok londýnské arbitráže podstatně ovlivní žalobu, kterou Česká republika usiluje o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB u arbitrážního tribunálu v Curychu. Česká republika curyšské arbitráži požaduje po Nomuře 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách působení této společnosti v IPB. Další spory s Nomurou vede kvůli IPB i ČSOB.

Podle Milana Tománka, mluvčího ČSOB, která IPB převzala v roce 2000, jde v případě londýnské arbitráže pouze o spor mezi ČR a Nomurou. ČSOB se tak spor podle něj nijak netýká. "Jde o důsledek toho, že stát připustil prodej, takzvanou divokou privatizaci ex-IPB, chcete-li manažerskou poloprivatizaci banky, jejímž následkem byl vstup Nomury do banky a vyvedení pivovarů do jejího vlastnictví," uvedl Tománek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK