ODS: Kvůli Nomuře by měli odstoupit Sobotka, Mládek i J. Havel

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Za prohranou arbitráž s japonskou bankou Nomura nesou podle ODS osobní odpovědnost ministr financí Bohuslav Sobotka, jeho předchůdce Pavel Mertlík, tehdejší Mertlíkův náměstek Jan Mládek i bývalý předseda Fondu národního majetku Jiří Havel. Občanští demokraté dnes vyzvali Sobotku, ministra zemědělství Mládka a vicepremiéra pro ekonomiku Havla, aby odstoupili ze svých vládních funkcí.

"Nezodpovědný postup ministrů a premiérů ČSSD bude stát občany České republiky další desítky miliard korun," řekl dnes novinářům místopředseda nejsilnější opoziční strany Petr Nečas. ODS podle něj lituje, že se vyplnily její nejčernější obavy a daňoví poplatníci doplatí na špatný postup vládních politiků.

Mezinárodní arbitři v Londýně usoudili, že český stát nedostatečně ochránil zájmy Nomury v bývalé Investiční a poštovní bance (IPB). Nomura po státu požaduje až 40 miliard korun. Kolik bude muset Praha Japoncům zaplatit, určí arbitři později. V první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK