Americké akcie dopoledne mírně vzrostly

17.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. března (ČTK) - Akcie předních amerických korporací se dopoledne na Wall Street mírně zvýšily. Emisím zpracovatelských podniků pomohla vzhůru zpráva o vývoji americké průmyslové výroby za minulý měsíc. Nákupní zájem o akcie ale tlumily slabší než očekávané údaje o spotřebitelské náladě. Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,13 procenta na 11.268,1 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil o 0,23 procenta na 2304,9 bodu.

Mezi průmyslovými konglomeráty rostly například General Electric, United Technologies a 3M. Centrální banka Fed dnes oznámila, že se v únoru zvýšila produkce amerických továren, energetik a dolů o 0,7 procenta.

"Data o průmyslové výrobě jsou dnes oporou pro některé z největších konglomerátů," řekl předseda společnosti Awad Asset Management. Dodal, že bylo obchodování rozkolísaní kvůli konci obchodování s březnovými opčními a termínovými kontrakty.

Nálada mezi americkými spotřebiteli v první polovině března zastavila únorový pokles, navzdory očekáváním se však nezlepšila. Index důvěry zůstal podle předběžných údajů na únorové úrovni 86,7 bodu. Spotřebitelská nálada se považuje za významný indikátor spotřebitelských výdajů, které tvoří dvě třetiny ekonomické aktivity USA, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK