Právo: Hyundai už u Nošovic shání bydlení pro své lidi

18.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ačkoliv vedení jihokorejské automobilky Hyundai ještě oficiálně neoznámilo, že její nová evropská továrna bude stát v průmyslové zóně Nošovice na Frýdecko-Místecku, vše tomu podle dnešního Práva nasvědčuje. Korejci už totiž začali kolem Nošovic shánět pro svou reprezentativní výpravu na slavnostní odstartování výstavby závodu kvalitní ubytování. Na slavnostní výkop v nošovické průmyslové zóně má totiž s nejvyšším vedením společnosti Hyundai Motor přiletět nejméně sto lidí, píše Právo.

Korejci na Ostravsku hledají také dlouhodobější kvalitní ubytování pro manažery a další odborníky, kteří v Česku budou působit při přípravě a následné výstavbě továrny a spouštění provozu, zjistilo Právo u moravskoslezských hoteliérů.

Objednávku přímo od společnosti Hyundai na zajištění ubytování pro několik stovek lidí má jedna frýdecko-místecká realitní kancelář. "Už jsme uzavřeli několik smluv na 50 až 80 míst," cituje Právo makléře realitní kanceláře.

"Některé už Korejci využívají, jejich další kolegové přijedou koncem března, pak během dubna," řekl Právu makléř; nechtěl však upřesnit, které hotely či penzióny se pro korejské odborníky a jejich rodiny na několik let stanou přechodným bydlištěm. Korejci chtějí ubytování lepšího standardu, a vzhledem k tomu, že se jedná o smlouvy dlouhodobé, jsou prý majitelé ubytovacích zařízení ochotni do zlepšení úrovně služeb urychleně investovat, píše Právo.

Obecní úřad v Nošovicích kontaktoval firmy, které by ve vesnici chtěly stavět nové ubytovací kapacity. "Například by u nás chtěly postavit ubytovny i se stravovacími zařízeními. Obec je ale zastavěna, náš územní plán s tím nepočítá a obec ani nevlastní pozemky, které by jim mohla pro stavbu nabídnout," cituje deník starostku Nošovic Danu Tichou.

Firma Hyundai dosud oficiálně nesdělila, že svou automobilku postaví v České republice. Podle původních plánů tak přitom měla učinit už koncem loňského listopadu, pak každý další měsíc. Podle posledních informací ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana se o výstavbě definitivně rozhodne v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK