Operátoři nastartovali první blok Temelína,který odstavila závada

18.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 18. března (ČTK) - Operátoři dnes ráno nastartovali první blok jaderné elektrárny Temelín, který byl odstaven od pátečního rána kvůli závadě kabelu. Dodávky elektřiny do sítě blok obnoví pravděpodobně dopoledne.

Po odstavení bloku technici udělali v pátek odpoledne také pravidelnou zkoušku regulačních orgánů, kterou měli v plánu v dohledné době. Zkoušky dopadly dobře, reaktor byl nastartován dnes ve 02:32, řekl mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář. "Operátoři prvního bloku připravují obnovit dodávky elektřiny do sítě dnes v dopoledních hodinách," dodal.

Příčinou odstávky byla závada kabelu mezi rozvodnou v areálu elektrárny a plynovou kotelnou, která ovlivnila chod hlavního cirkulačního čerpadla. Závada byla mimo hlavní výrobní blok, čerpadlo je v pořádku, upřesnil mluvčí.

Letos je to již třetí odstávka v Temelíně. Počátkem ledna odpojila obsluha elektrárny druhý výrobní blok. Důvodem byla výměna vysokotlakého rotoru turbíny. Odstávku původně plánovanou na prosinec oddálila závada elektromagnetu jednoho z čerpadel. Elektřinu začal blok znovu dodávat začátkem února.

Před třemi týdny vyřadila první blok z provozu pravidelná prověrka regulačního zařízení. Odstávka trvala dva dny. Na několik hodin odpojili technici první blok i v lednu. Prudká změna venkovní teploty totiž způsobila poruchu snímače teploty u jednoho ze zařízení elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK