Paroubek: Česku akutně nehrozí, že bude must platit Nomuře

18.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nové Sedlo (Sokolovsko) 18. března (ČTK) - Podle premiéra Jiřího Paroubka v současné chvíli České republice nehrozí, že bude muset platit miliardy za neuchráněnou investici japonské banky Nomura v IPB. Stát bude dál jednat a očekávám, že do vyřešení sporu uběhnou léta, řekl dnes Paroubek na krajské konferenci ČSSD Karlovarského kraje.

Česká republika prohrála londýnskou arbitráž s Nomurou, která požaduje po ČR za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun. Částku, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole. Nomura žádá miliardy kvůli uvalení nucené správy na banku IPB a jejímu následnému prodeji ČSOB. Arbitři v první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu.

Paroubek zatím podle svých slov nezná detailně zdůvodnění rozhodnutí arbitráže. "V příštích týdnech se tomu budu bezprostředně věnovat. Záleží na dvou, v tomto případě na třech partnerech - kromě českého státu na Nomuře a Československé obchodní bance. Osobně si myslím, že je to na léta a že bezprostředně žádná škoda České republice nehrozí," dodal.

Podle něj, i kdyby stát skutečně musel vyplatit Nomuře určité odškodné za zmařenou investici, tak Česká republika naopak v jiné arbitráži požaduje odškodnění od Nomury. "Není důvod k hysterii nebo panice," uklidňoval dnes Paroubek. Podle něj existuje ještě prostor pro jednání.

Podle Paroubka byl kolaps IPB důsledkem zhudlařené privatizace do rukou managementu, připravené Klausovými vládami. Stát nad IPB zavedl nucenou správu a odprodal ji ČSOB. "Z těch všech špatných řešení, které byly na stole, bylo toto nejméně špatné řešení," uvedl Paroubek.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 ČNB uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých českých bank. Později proto podala na ČR arbitrážní žalobu v Londýně.

Naopak Česká republika žaluje Nomuru u arbitrážního tribunálu v Curychu a požaduje po japonské bance náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB. Curyšská arbitráž začne toto pondělí ústním jednáním. Podle dnešních Lidových novin se Česká republika v arbitráži s japonskou bankou Nomura ale nesoudí o původních 263 miliard korun, ale o částku zhruba poloviční.

"Původní nárok FNM (Fondu národního majetku) a ČR byl formulován jako odhad horní hranice: až 263 miliard Kč. Teprve v průběhu arbitráže bylo možné provést konkrétnější kalkulaci, která nasvědčuje tomu, že skutečný nárok ČR vůči Nomuře je zhruba v polovině původního rozpětí," citují LN ministra financí Bohuslava Sobotku. "Kalkulace je založena na rozdílu mezi tím, kolik stála nucená správa IPB v roce 2000 a kolik by bývala stála v roce 1998, před vstupem Nomury," dodává deník ze Sobotkova vysvětlení.

Podle Sobotky však nelze ani nyní vyloučit, že po změně stanovisek jednotlivých stran bude se skupinou Nomura uzavřen smír, který obě arbitráže vyřeší. Sobotka upozornil na to, že rozhodčí tribunál v Londýně zamítl svým výrokem argument Nomury, podle nějž Česká republika její investici vyvlastnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK