Americké akcie na konci týdne blízko maxim, dolar na minimech

19.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích přidaly v pátek k celotýdennímu růstu další desetiny procenta, především díky nákupům akcií průmyslových firem. Všechny tři hlavní indexy zakončily týden v blízkosti pětiletých maxim. Kurz dolaru naopak klesl na několikatýdenní minima k euru i jenu, protože na trhu se značně utlumilo očekávání dalšího růstu amerických úroků.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších akciových titulů v USA stoupl v pátek o 0,23 procenta na 11.279,65 bodu a za týden posílil o 1,84 procenta. Široký index newyorské burzy S&P 500 zažil šestý růst po sobě, nejdelší sérii od listopadu, a získal za týden dvě procenta. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,3 procenta na 2306,48 bodu s týdenním přírůstkem 1,96 procenta.

V pátek investoři kupovali akcie průmyslových společností jako General Electric, United Technologies a Caterpillar. Podnítily to údaje o únorovém růstu průmyslové výroby o 0,7 procenta. Celkový růst omezoval pokles akcií General Motors a pojišťovny AIG. GM nakonec ztratila téměř pět procent, protože firma opravila svou loňskou ztrátu o dvě miliardy dolarů nahoru na 10,6 miliardy USD.

Dolar klesl na sedmitýdenní minimum k euru za hranici 1,22 USD a k jenu sestoupil na dvoutýdenní nejnižší úroveň. Za minulý týden ztratila americká měna na euro asi dvě procenta, protože finanční trhy na základě slabších ekonomických statistik došly k závěru, že zvyšování úroků v USA se chýlí ke konci. Loni dolar vzrostl o zhruba 15 procent právě pod vlivem postupného zvyšování úroků.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru oslabil na 1,2195 USD a předtím se dostal až na 1,2207 USD ze čtvrtečních 1,2184 USD. Dolar k jenu klesl na 115,81 z předchozích 116,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK