Paroubek: Náhrada pro Nomuru symbolická; ta hovoří až o 70 mld.

19.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. března (ČTK) - Škoda, jejíž náhrada hrozí České republice za neochráněnou investici japonské banky Nomura v bance IPB, nemůže být podle premiéra Jiřího Paroubka vysoká. "Myslím, že ta škoda může být naprosto symbolická," řekl v dnešním diskusním pořadu Sedmička televize Nova. Podle dnešního vyjádření mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského by se ale náhrada škody mohla vyšplhat až na 60 či 70 miliard Kč. Česko prohrálo londýnskou arbitráž s Nomurou, která požaduje za zmařenou investici do IPB 40 miliard korun. Částku, kterou bude muset ČR zaplatit, určí arbitři v druhém kole.

"Rozhodnutí o náhradě škody, kterou ČR Nomuře způsobila, je plně v rukou arbitrů. My ovšem očekáváme druhé kolo s důvěrou a věříme ve spravedlivé rozhodnutí. Nomura nárokuje za znehodnocení investice do IPB přibližně 40 miliard Kč. To by se nakonec, s úroky a případnou náhradou nákladů vynaložených na vedení sporu, mohlo vyšplhat až na 60-70 miliard Kč," uvedl dnes Hrabovský v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Paroubek však tvrdí, že dosavadní výsledek sporu je spíše remízou, protože tribunál většinu argumentů Nomury odmítl. "Především odmítl názor, že Česká národní banka neměla uvalit nucenou správu, dále to, že by podmínky prodeje IPB Československé obchodní bance byly veřejnou podporou a nesouhlasil ani s tím, že se ČSOB obohatila na úkor Nomury, řekl premiér. Naopak předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek by se podle svých slov netroufl hovořit o remíze. "Verdikt padl, a to riziko, že na základě toho verdiktu budeme muset platit, je poměrně vysoké," prohlásil ve stejném pořadu.

Arbitři podle Paroubka ve verdiktu popsali, jak Nomura od počátku vstupovala do IPB s hlavním úmyslem zmocnit se nejcennějšího aktiva, podílů v pivovarech Prazdroj a Radegast. "V tom odůvodnění je také uvedeno, že to co Saluka Nomura získala, tak že vysoce převyšuje to, co do toho obchodu vložila," řekl dále premiér.

Také vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel se domnívá, že vyhlídky české strany ve sporu s Nomurou nejsou špatné. Pozice ČR je podle něj i po pátečním rozhodnutí v Londýně Havla stále stejná. "V téhle první arbitráži vedla útok na českou banku Nomura. Tak ta arbitráž byla také nastavena. V tom druhém poločase (curyšská arbitráž) hrajeme zase v útoku na branku Nomury my," řekl Havel v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Částka 40 miliard, které Nomura požaduje, je podle Havla absurdní.

Nomura vlastnila 46,16procentní podíl v IPB přes nizozemskou společnost Saluka. V červnu 2000 ČNB uvalila na IPB nucenou správu a stát ji předal ČSOB. Nomura pokládala za diskriminační, že stát IPB před krachem nezachraňoval žádnou subvencí, na rozdíl od jiných velkých českých bank. Později proto podala na ČR arbitrážní žalobu v Londýně. Arbitři v první fázi rozhodovali jen o vině nebo nevině českého státu.

Česká republika naopak žaluje Nomuru u arbitrážního tribunálu v Curychu a požaduje po japonské bance náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB. Curyšská arbitráž začne toto pondělí ústním jednáním. Podle sobotních Lidových novin se Česká republika v arbitráži s japonskou bankou Nomura ale nesoudí o původních 263 miliard korun, ale o částku zhruba poloviční.

Paroubek dnes také uvedl, že část argumentů dala Nomuře do rukou zpráva poslanecké vyšetřovací komise. Kalousek to označil za nesmysl. Zásah státu byl podle něj v roce 2000 nezbytný, jinak hrozilo zhroucení bankovního systému, nicméně způsob operace byl podle něj nejhorší možný. Odpovědnost za to nese vláda Miloše Zemana a hlavně exministr financí Pavel Mertlík," uvedl. Naopak podle Paroubka bylo tehdy zvoleno "nejméně špatné řešení."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK