Šéf O2: Telefónica nevylučuje další akvizice

19.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. března (ČTK) - Španělská telekomunikační skupina Telefónica se ani po převzetí britského mobilního operátora O2 za 25 miliard eur nebude vyhýbat dalším akvizicím. Skupina, jejíž součástí je i Český Telecom, vyjde z očekávaného nového kola spojování v evropských telekomunikacích jako jedna z mála subjektů, které na trhu zůstanou, řekl pro německý nedělník Welt am Sonntag šéf O2 Peter Erskine.

"V letošním roce se po převzetí (O2) budeme muset nejprve zorganizovat. Jestliže se pak ukážou příležitosti, Telefónica jim bude rozhodně otevřena," řekl Erskine, který je po začlenění O2 členem správní rady Telefóniky. Podle něho je Telefónica finančně nadále ve velmi dobré situaci, i přesto, že kvůli koupi O2 se jí snížily úvěrové ratingy.

Převzetí O2 bylo od finanční krize v evropských telekomunikacích na počátku století první transakcí, kdy evropský operátor podnikl expanzi i za cenu nižšího ratingu. Úvěrová hodnocení Telefónice snížily všechny tři hlavní ratingové agentury Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Erskine se domnívá, že vedle Telefóniky přežijí nastupující vlnu konsolidace v telekomunikacích ještě Deutsche Telekom, Vodafone a France Télécom. "Méně si jsem jistý u Telecomu Italia," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK