HN: ÚOHS hodlá potvrdit, že tendry Lesů ČR neplatí

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) hodlá definitivně potvrdit, že mnohamiliardové zakázky na lesnické práce, vypsané státním podnikem Lesy ČR, byly nezákonné. Informují o dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na předsedu úřadu Martina Pecinu. Stát se tímto krokem vyhne hrozbě pokuty, kterou by kvůli neprůhledným tendrům mohla na Česko uvalit Evropská komise, uvádějí HN.

Brusel už zahájil šetření, v němž zjišťuje, proč podnik výběrová řízení na těžbu dřeva či vysazování stromků nevypisoval podle zákona o veřejných zakázkách, připomíná deník. Státu dal tři měsíce na vyjádření, lhůta pro odpověď vyprší ministerstvu zahraničí dnes.

Český antimonopolní úřad už jednou rozhodl, že výběrová řízení na lesnické práce pro soukromé firmy měly Lesy zadávat podle zákona. To v praxi znamená, že nově uzavřené smlouvy s desítkami firem jsou neplatné. Lesy se proti tomuto verdiktu odvolaly k Pecinovi. "Vydám konečné rozhodnutí až na návrh komise našeho úřadu, nejspíš do konce dubna. Předpokládám však, že rozhodneme stejně jako předtím," uvedl Pecina.

Takovým verdiktem úřad podle Hospodářských novin uklidní nejen bruselské úředníky, ale také největší soukromou lesnickou firmu CE Wood. Ta stížnost na Česko Evropské komisi poslala. Dlouhodobě kritizovala neprůhlednost tendrů. Na rozdíl od ostatních firem se je odhodlala bojkotovat.

Čeští politici se podle Hospodářských novin musejí domluvit, jakou odpověď do Bruselu pošlou. Měli na ni tři měsíce, ale přesto ještě dnes, v poslední den už jednou prodloužené lhůty, nemají jasno.

Ministr zemědělství Jan Mládek, pod nějž Lesy ČR spadají, se totiž pře s ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou, jehož úřad Bruselu musí odpovědět. Svoboda kritiku Bruselu uznává a hodlá jasně napsat, že Česko tendry zruší, informují Hospodářské noviny. Mládek se snaží poslat kompromis. Chce, aby se podle zákona vypisovaly až nové tendry, ty současné by zůstaly na přechodnou dobu v platnosti. "Musíme ještě odpověď doladit," potvrdil HN Mládek.

Ministr zemědělství se obává při zrušení tendrů dalšího rizika: pokud budou skutečně antimonopolním úřadem prohlášeny za neplatné, měly by firmy pro státní Lesy pracovat podle předchozích smluv. Na to doplatí společnosti, které v posledních kritizovaných tendrech získaly lepší zakázky, než měly předtím. A budou za to požadovat po státních Lesích odškodnění. "Některé firmy zrušení výběrových řízení přivítají, jiné ale spokojeny nebudou," řekl deníku ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK