Koruna i kvůli arbitráži oslabila na 28,64 Kč/EUR

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Česká měna zahájila oslabením. Trh nadále zpracovává informace o prohrané arbitráži s Nomurou, navíc kurz ovlivňuje dění na polské politické scéně. Koruna se kolem 10:30 obchodovala na 28,64 Kč/EUR; vůči dolaru stagnuje na 23,50 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká republika prohrála v takzvané londýnské arbitráži spor s japonskou bankou Nomura ohledně její investice do IPB. Nyní bude zahájeno druhé kolo arbitráže, ve kterém bude rozhodnuto o výši odškodného, které bude ČR muset zaplatit. Nomura zažalovala Česko o odškodné 40 miliard Kč.

Podle Vladimíra Pikory se dnes investoři budou snažit zjistit více informací k prohrané arbitráži. "Narazí na pesimistické i optimistické komentáře politiků, což bude zvyšovat nejasnosti a tím i volatilitu koruny," uvedl Pikora.

Oslabením zahájily den všechny měny v regionu. Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost totiž uvedl, že navrhne předčasné volby. "Koruna zatím registruje relativně nejmírnější ztráty, avšak zhoršený sentiment na region by dnes mohl její kurz ještě mírně oslabit," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Dolar pokračuje podle Vlka v konsolidaci po propadu z minulého týdne. "Dnes jsou na programu předstihové ukazatele z USA. Trh se ale více zaměří až na noční vystoupení šéfa Fedu Bernankeho, i když pravděpodobně nepřinese nové informace, které by ovlivnily krátkodobý výhled pro sazby," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK