AIP: Nejvíce inovací je v ČR v automobilovém průmyslu

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. března (ČTK) - Nejvíce inovací se nyní v Česku uplatňuje v automobilovém průmyslu a v navazujících oborech. Následuje využití energetických zdrojů a genetického inženýrství. Novinářům to řekl generální sekretář Asociace inovačního podnikání Pavel Švejda.

Naopak málo se podle něj v ČR rozvíjejí inovace při výrobě zdravotní a zemědělské techniky. "Nedotahujeme také výsledky vědy a výzkumu při uplatňování nových materiálů a technologií," podotkl Švejda.

Připomněl, že Česko vstupuje do poslední čtvrtiny svého předsednictví programu evropské mezinárodní spolupráce v aplikovaném výzkumu, vývoji a inovacích Eureka, který je jedním z pilířů evropského výzkumu. Přínosy předsednictví by se podle něj měly projevit až v závěru předsednictví. Mohl by tak stoupnout počet českých projektů, jež budou v programu hodnoceny.

České podniky, výzkumné organizace a vysoké školy se každoročně účastní 18 až 20 nových projektů programu. Za posledních deset let se zúčastnily 180 projektů, z nichž téměř sto bylo ukončeno a jejich výsledky se dočkaly komerčního využití.

ČR se ujala funkce v programu Eureka jako první členská země ze střední a východní Evropy. Zároveň jde o první podobné předsednictví v rámci programu a spolupráce s celoevropským záběrem a významem. Eureka vznikla v roce 1985 z iniciativy Francie a Německa. Po roce 1990 se do spolupráce zapojily země střední a východní Evropy a program nyní sdružuje mezivládní spolupráci 35 evropských států a Evropské komise. ČR se připojila v roce 1995.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK