Koruna se otřepala z arbitráže a posílila na 28,50 Kč/EUR

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Koruna se v pondělí otřepala z prohrané arbitráže České republiky s japonskou bankou Nomura a posílila zhruba o 15 haléřů na 28,50 Kč za euro, kde stála po 17:00. Vůči dolaru zpevnila o šest haléřů na závěrečných 23,44 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Tempo posilování domácí měny postupně nabíralo na síle a pozdě odpoledne se kurz dostal až pod 28,48 Kč/EUR. "Zdá se tak, že mnozí zahraniční investoři začali se zpožděním registrovat, že vedle možnosti platby několika desítek miliard z Česka je šance i na platbu ve prospěch ČR, a ta by mohla být i několikanásobně vyšší," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

"Odpolední zpevnění kurzu jsme zaregistrovali i u ostatních regionálních měn," upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Obchodování po celý tento týden bude podle něj pravděpodobně podobné tomu dnešnímu kvůli tomu, že v domácím makroekonomickém kalendáři nejsou významné události. Koruna tak bude sledovat především dění na zahraničních trzích, dodal.

Česká republika prohrála v takzvané londýnské arbitráži spor s Nomurou ohledně její investice do IPB. Nyní začne druhé kolo arbitráže, v němž bude rozhodnuto o výši odškodného, které bude muset Česko zaplatit. Nomura zažalovala zemi o odškodné 40 miliard Kč. V Paříži dnes začala jednání takzvané curyšské arbitráže, v níž naopak ČR žaluje Nomuru. Požaduje asi 111 miliard korun jako náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK