Burza rostla, nový index PX přidal 0,97 pct

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza v pondělí posílila. Úspěšně tak představila nový akciový index PX a k tomu ještě vykročila do čtvrté tisícovky obchodních dnů. Terčem kupujících byly před úterními výsledky hospodaření akcie elektrárenské firmy ČEZ. Index PX, jenž nahradil stávající indexy PX 50 a PX-D, zpevnil o 0,97 procenta na 1554,6 bodu, uvedla burza.

Cena akcií ČEZ narostla o 2,25 procenta na 837 korun. Makléřská firma Atlantik finanční trhy například očekává od ČEZ v loňském roce zlepšení ziskovosti o takřka polovinu na 19,3 miliardy korun. Michal Znojil z J&T Banky pak připomněl i pozitivní zprávy o jednání ČEZ v případě dokončení privatizace elektrárny ve Varně.

Více než jednoprocentním ziskem završily obchody akcie Komerční banky a Českého Telecomu. Kurz Komerční banky přidal 1,24 procenta na 524,5 koruny a cenné papíry telekomunikační společnosti si polepšily o 1,4 procenta na 3327 korun.

Po atraktivní nabídce ve farmaceutickém odvětví si opět polepšila Zentiva, dnes o 0,39 procenta na 1278 korun. Investoři skupují akcie výrobců generik v regionu v reakci na nabídku převzetí islandské Actavis Group HF na chorvatskou farmaceutickou firmu Pliva, čímž by vznikl třetí největší výrobce generických léků na světě.

Nedařilo se akciím společnosti Philip Morris, které oslabily o 1,46 procenta na 17.560 korun a umazaly tak část výdělku z minulých tří dnů. Celkové obchody s akciemi se svezly pod letošní průměr na 2,6 miliardy korun z vysokých 4,3 miliardy korun.

PX se stal nástupcem obou indexů, ale navázal na 12letou historii hodnot indexu PX 50. PX se stejně jako indexy PX 50 i PX-D počítá z hodnot akcií obchodovaných v systému pro nejlepší cenné papíry SPAD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK