Americké akcie se dopoledne hýbaly jen mírně

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Akcie předních amerických firem se dopoledne na newyorské burze pohybovaly jen mírně, protože investory znervózňuje čekání na projev předsedy centrální banky Bena Bernankeho kvůli výhledu úrokových sazeb. Dow Jonesův index v poledne newyorského času vzrostl o nepatrných 0,02 procenta na 11.281,5 bodu a index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil téměř o čtvrt procenta na 2312,1 bodu.

Nasdaq šel nahoru díky akciím společnosti Sirius Satellite Radio. Emise vzrostla o 6,5 procenta na 5,21 dolaru díky firemní zprávě, že podnik již má přes čtyři miliony předplatitelů.

Investoři před Bernankeho řečí příliš nesázeli na akcie podniků, které citlivě reagují na pohyb úrokových sazeb, připomínali analytici. Projev se očekává po půlnoci SEČ a Bernanke bude mluvit o měnové politice. Trh čeká na znamení, že je vlna zvyšování amerických úrokových sazeb téměř u konce, nyní je základní úrok v USA 4,5 procenta.

Klesaly akcie společností, jejichž podnikání zasahuje na trh s bydlením, protože tato odvětví minulý týden rostla. Nákupní zájem v uplynulém týdnu vyvolala například příznivá zpráva o inflaci, jejíž růst je tlumený.

Dnešní pokles cen ropy téměř o dolar způsobil snížení akcií ropných koncernů. Dolů šla například emise společnosti Exxon Mobil. Oslabila o 0,3 procenta na 60,90 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK