Američané chtějí zakázat aplikaci léků na lidskou chřipku drůbeži

20.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. března (ČTK) - Americké regulační orgány chtějí zakázat používání dvou druhů léků proti lidské chřipce jako prostředku k léčbě nakažené drůbeže. Cílem úřadů je zajistit, aby si tyto léky udržely účinnost pro člověka v případě, že by se objevila pandemie ptačí chřipky, informovala agentura Reuters.

Pokud se návrh podaří prosadit, nebude možné při léčbě kuřat, krocanů ani kachen používat inhibitory neuraminidázy, přípravky Tamiflu a Relenza společností Roche a GlaxoSmithKline, ani starší inhibitory amantadin a rimantadin.

Uvedené léky nejsou schváleny k léčbě ani prevenci chřipky u zvířat, ale veterináři je zatím nadále mohou legálně předepisovat. Úřady se však obávají, že opakované užívání těchto preparátů u zvířat by mohlo způsobit, že nebezpečný virus chřipky zmutuje, a tyto léky pak nebudou účinné k léčbě lidí.

Inhibitory neuraminidázy jsou účinné jak proti chřipce typu A, tak proti chřipce B. Naopak dříve objevené inhibitory M2, což je například amantadin a rimantadin, jsou účinné pouze proti chřipce typu A.

Obavy z ptačí chřipky jsou nyní ve světě na vzestupu, protože nebezpečný virus H5N1 se šíří mezi ptactvem v Evropě, Africe i v Asii. Odborníci mají strach, že by se virus mohl změnit na takovou formu, kdy by se mohl snadno šířit i mezi lidmi. V tom případě by byl jen krůček k vypuknutí celosvětové pandemie chřipky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK