Skupině ČEZ loni vzrostl zisk na 22,3 miliardy korun

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Skupině ČEZ podle předběžných neauditovaných výsledků loni vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Konsolidované výsledky dnes oznámil ČEZ. Samotné společnosti ČEZ v loňském roce vzrostl neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. ČEZ tak byl loni nejziskovějším podnikem v České republice.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman dnes novinářům řekl, že provozní hospodářský výsledek skupiny meziročně vzrostl o 49 procent na 29,4 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 21,8 procenta na 125,1 miliardy korun a provozní náklady se zvýšily o 15,4 procenta na 95,7 miliardy Kč.

Kromě dobrých provozních výsledků má podle Romana podstatný vliv na růst zisku i rozšíření skupiny ČEZ. "Hospodaření bulharských distribučních firem do výsledků skupiny ČEZ vstupovalo po celý rok, rumunská distribuční společnost Electrica Oltenia jen posledním čtvrtletím," uvedl.

Letos skupina ČEZ podle Romana očekává provozní zisk 36,8 miliardy korun a čistý zisk 26,7 miliardy korun.

Skupinu ČEZ na konci loňského roku tvořilo včetně mateřské společnosti ČEZ celkem 93 firem, z nichž 36 bylo konsolidováno plnou a pět ekvivalenční metodou. Nově byly do celoročních výsledků zahrnuty tři bulharské distribuční firmy a v posledním čtvrtletí i rumunská Electrica Oltenia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK