Toyota postaví skladovací halu pro díly do aut v Krupce

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Krupka (Teplicko) 21. března (ČTK) - Toyota Logistics Services Czech vybuduje v průmyslové zóně v Krupce na Teplicku logistické centrum se skladem dílů pro vozy Toyota a Lexus. Celkem zaměstná firma ve skladu a kancelářích 200 osob. Centrum bude sloužit pro zásobování dealerů nejprve v České republice a Německu a v druhé etapě pro východní a střední Evropu. Krajský úřad nyní posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Místostarosta Krupky Jiří Novák dnes ČTK řekl, že příchod dalšího investora znamená především pracovní příležitost pro místní občany. Na Teplicku se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 17 procent.

Stavba centra je rozdělena do dvou etap. Nejprve vznikne na ploše 12.000 metrů čtverečních skladovací hala s přístavbou, kde budou kancelářské prostory. Ve dvou směnách by zde mělo pracovat 75 osob. Podle zveřejněného záměru se stavět začne letos v červnu a skončí v březnu 2007. Výši investice firma nezveřejnila.

Ve druhé etapě, která má být zahájena v březnu 2009, najde zaměstnání v areálu 200 osob. Výstavba celého areálu na ploše 43.000 metrů čtverečních skončí v březnu 2010. Kapacita parkoviště bude až pro 30 kamionů.

Firma si Krupku podle záměru vybrala kvůli dobrému dopravnímu spojení s Německem a Prahou po dálnici D8. Z Teplic i Ústí nad Labem jezdí do Krupky MHD, nedaleko průmyslové zóny je naplánován sjezd z dálnice D8. Zhruba 15 kilometrů od města jsou česko-německé hraniční přechody Cínovec na Teplicku a Petrovice na Ústecku. Výhodou podle investora je také to, že zóna je již zasíťovaná.

Vybudováním centra se podle záměru sníží zátěž u jednotlivých objektů maloobchodní sítě.

Náhradní díly budou kamiony vozit z Krupky také do Kolína. Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně letos vyrobí 300.000 aut. V současné době sjíždí z výrobní linky asi 1050 vozů denně, to je měsíční průměr 25.000 aut. Od zahájení výroby 28. února 2005 do letošního 1. března firma vyrobila 156.751 aut.

Průmyslová zóna v Krupce by mohla podle Nováka být do léta plná. Mezi největší investory v Krupce patří izraelská firma Tivall, výrobce bezmasých pokrmů pro vegetariány. Celková investice se má pohybovat kolem tří miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK