Světová banka a Česká republika pořádají v Praze mezinárodní Fórum o znalostní ekonomice

21.03.2006 | , KNOWLEDGE ECONOMY FORUM V
Tiskové zprávy


Světová banka a Ministerstvo financí ve spolupráci s místopředsedou vlády pro ekonomiku České republiky pořádají pátý ročník Fóra o znalostní ekonomice. Mezinárodní konference se bude konat v Praze ve dnech 28. – 30. března 2006. Hlavním tématem pražského Fóra jsou inovace a jejich využití pro ekonomický rozvoj. Konferenci zahájí viceprezident Světové banky pan Shigeo Katsu.

Česká republika se stane hostitelem Fóra o znalostní ekonomice. Již pátý ročník této mezinárodní konference se bude konat 28. –  30. března v Praze. Fórum organizují Světová banka a Ministerstvo financí ČR ve spolupráci s místopředsedou vlády pro ekonomiku České republiky. Mezi účastníky konference budou zástupci 27 zemí východní Evropy a centrální Asie (ECA).


Obecným cílem letošního Fóra je podnítit diskusi o přijímání a využívání inovací, které vedou k hospodářskému růstu. Specifickým cílem je pak navrhnout, jaké politiky by měly vlády zemí ECA vytvořit a implementovat, aby došlo ke zlepšení systému inovací a k lepšímu využití znalostí firmami. Konference má také podpořit výměnu zkušeností mezi jednotlivými zeměmi, stimulovat dialog     mezi státními institucemi, výzkumnými organizacemi a privátní sférou a v neposlední řadě posílit spolupráci zemí ECA a nadnárodních institucí jako je Světová banka či Evropská unie.


Pražského Fóra o znalostní ekonomice se zúčastní více než 200 odborných delegátů ze zemí východní Evropy a centrální Asie, z toho 70 z České republiky. Jedná se nejen o ekonomy a politiky, ale také    o zástupce akademické sféry, soukromého sektoru, nevládních organizací apod. Mezi nejvýznamnější hosty patří viceprezident Světové banky Shigeo Katsu, který konferenci zahájí. Úvodního slova se dále ujme ministr financí Bohuslav Sobotka. V průběhu konference vystoupí například Fernando Montes-Negret, který má ve Světové bance na starosti rozvoj soukromého a finančního sektoru pro region ECA, za českou stranu místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel, člen představenstva Škody Auto Martin Jahn či jednatel společnosti Honeywell Jaroslav Doležal.

Ekonomové se shodují na rostoucím významu znalostí a vzdělání, které se stávají jedním z nejdůležitějších výrobních faktorů. Vzdělání, výzkum, vývoj a inovace mohou velkou měrou přispět k ekonomickému růstu, a tak kompenzovat jednotlivým ekonomikám nedostatek nerostných surovin  či absenci levné pracovní síly. Znalostní ekonomika představuje výzvu a rozhodující příležitost  pro ekonomický rozvoj.


Česká republika, která Fórum o znalostní ekonomice spolupořádá, je aktivním členem Světové banky. Význam České republiky, jakožto partnera Světové banky v multilaterálních i bilaterálních rozvojových aktivitách, v nedávné době ještě vzrostl při přeřazení („graduaci“) mezi vyspělé země.

Předchozí ročníky Fóra o znalostní ekonomice

Fórum v Paříži v roce 2002 bylo prvním krokem ve snaze Světové banky podpořit přechod svých členských zemí střední a východní Evropy ke znalostní ekonomice. Následně Světová banka  ve spolupráci s vládou Finska uspořádala Fórum v Helsinkách o implementaci národních strategií inovací a celoživotního vzdělávání v kandidátských a přistupujících zemích EU. Fórum konané v roce 2004 v Budapešti se soustředilo na roli znalostí ve zlepšování konkurenceschopnosti zemí a poprvé zde byli přítomni i zástupci zemí centrální Asie a Balkánu. Fórum v roce 2005 v Istanbulu vyzdvihovalo zejména důležitost reforem podnikatelského prostředí pro podporu využití znalostí  ke zlepšení produktivity soukromého sektoru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy