SOS připravuje audit obchodních podmínek podnikatelů

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) vytváří projekt spotřebitelského auditu obchodních podmínek podnikatelů. Reaguje tak především na obecnou praxi provozovatelů internetových obchodů, kteří často navzájem kopírují obchodní podmínky bez přihlédnutí k jejich obsahu a předmětu své vlastní podnikatelské činnosti. Vyplývá to z tiskové zprávy SOS.

S přispěním programu by mohly být postupně odstraňovány časté problémy při reklamaci zboží, jako například požadavek vrácení zboží v originálním obalu, poplatky za tzv. neoprávněné reklamace či jiné protiprávní podmínky.

SOS zároveň upozorňuje na častá nepravdivá a zavádějící tvrzení některých podnikatelských subjektů, které vydávají své obchodní podmínky za schválené nebo potvrzené SOS. "Právě proto, že podnikatelé jsou těmi, kteří spotřebitelská práva uvádějí v život prostřednictvím svých obchodních podmínek, je nutné, aby tyto obchodní podmínky byly v souladu s příslušnými právními předpisy," uvedl právník SOS Martin Reisinger.

Program Spotřebitelský audit obchodních podmínek (SAOP) je v rámci projektu Posílení ochrany práv spotřebitelů vytvořením právních kapacit spotřebitelských organizací spolufinancován z programu Evropské unie Transition Facility, spravovaného Nadací rozvoje občanské společnosti.

Sdružení obrany spotřebitelů České republiky, založené v roce 1993, je nezávislé a neziskové občanské sdružení hájící zájmy spotřebitelů. Provozuje svá Spotřebitelská informační centra ve 12 krajích ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK