ÚOHS: Prazdroj může uzavírat smlouvy o minimálním odběru piva

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. března (ČTK) - Plzeňský Prazdroj může s provozovateli pohostinských zařízení uzavírat smlouvy o minimálním ročním odběru piva. Předseda úřadu Martin Pecina totiž firmě povolil individuální výjimku. Firma se zavázala, že v nových smlouvách sníží restauracím minimální roční odběr piva, pokud o to budou mít zájem. Prazdroj v rámci posledního rozkladového řízení vytvořil podmínky, které napomohou rozvoji konkurence na trhu, sdělil Pecina.

Prazdroj požádal o výjimku po prvostupňovém rozhodnutí úřadu v roce 2003, kdy za omezování konkurence dostal pokutu 2,3 milionu korun. ÚOHS žádost nejprve zamítl, nyní ji ale povolil. Nyní už Prazdroj podle úřadu podobné smlouvy s odběrateli nemá. ÚOHS je svým rozhodnutím z roku 2003 prohlásil za neplatné a zakázal plnění dohod mezi Prazdrojem a hostinskými.

Podle Peciny nyní nemusejí hostinští, kteří měli s Prazdrojem smlouvy o minimálních odběrech uzavřeny, kupovat od plzeňského pivovaru takové množství piva, jako v letech 2003 až 2005. Úřad snížil tento objem na 70 procent. "To umožní provozovatelům restaurací, aby významné množství piva nakupovali od konkurence," míní předseda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK