ČEZ se v Bulharsku dohodl na koupi elektrárny ve Varně

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 21. března (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ se dohodla s bulharskými úřady na koupi tepelné elektrárny ve Varně za 206 milionů eur (5,88 miliardy Kč). Agentuře Reuters to sdělila mluvčí privatizační agentury Veneta Načeva.

ČEZ svou původní nabídku čisté ceny zvýšila o 14 milionů eur. Souhlasila také s tím, že zvýší plánované investice do elektrárny o 40 milionů na 133,2 milionu eur, uvedla mluvčí agentury.

"Akviziční jednání s ČEZ skončila, dohodli jsme se na lepší ceně. Předběžná smlouva bude podepsána v brzké době," řekla mluvčí.

Elektrárna ve Varně je v Bulharsku druhá největší. ČEZ se k jednání o její privatizaci dostala, když původní vítěz tendru, ruská společnost Unified Energy System (UES), v lednu od dohody odstoupil. Bulhaři pak oslovili ČEZ, který měl druhou nejvyšší nabídku 285 milionů eur. Ta však zahrnovala 192 milionů eur za nákup akcií firmy a investice 93 milionů eur do navýšení kapitálu elektrárny. UES byl ochoten za elektrárnu ve Varně zaplatit až 579 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK