Pojišťovně Allianz klesl zisk o 15 milionů na 635 milionů Kč

21.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. března (ČTK) - Pojišťovně Allianz, která je třetí největší pojišťovnou na tuzemském trhu, klesl v roce 2005 čistý zisk o 15 milionů na 635 milionů korun. Na pojistném pojišťovna vybrala 9,24 miliardy korun, což znamenalo meziroční nárůst o 3,2 procenta. Výsledky oznámil mluvčí Allianz Milan Káňa. Celý pojistný trh v minulém roce vzrostl o 3,7 procenta.

Rychleji než trh rostla Allianz v životním pojištění. Předpis pojistného za rok 2005 činil 1,92 miliardy Kč, což bylo o 12 procent více než předloni. Celkově životní pojištění na českém trhu rostlo loni o 1,6 procenta. Nejúspěšnějším produktem bylo pro Allianz investiční životní pojištění, které představovalo 70 procent nově sjednaných životních pojistek.

Předepsané pojistné u neživotního pojištění dosáhlo v minulém roce 7,32 miliardy Kč, tedy meziročně o 1,1 procenta více. Nejvíce rostlo pojištění domácnosti a nemovitosti (o 17 procent) a pojištění podnikatelů (o 8,8 procenta). Mírný pokles Allianz zaznamenala u pojištění průmyslu. Ten byl způsoben zejména převedením pojistek několika nadnárodních klientů v rámci jednotného pasu v EU do zahraničí, upozornil Káňa.

Allianz pojišťovna působí v České republice od roku 1993. Jde o český právnický subjekt, jehož zakladatelem a stoprocentním akcionářem je Allianz AG, jedna z největších pojišťoven na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK