Počet exekucí meziročně narostl o 74%

24.03.2006 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


V roce 2005 bylo nově nařízeno 270 480 soudních exekucí oproti 155 156 exekucím nařízeným v roce 2004. Meziroční nárůst tak představuje 74%, což je nejvíce od roku 2003. Tehdy počet exekucí meziročně narostl o 128%. Rekordním však i nadále zůstává rok 2002, kdy počet exekucí narostl o 1 247%.

„Rekordní nárůsty v letech 2001 - 2003 lze přičítat novosti institutu soudních exekucí, na který si tehdy věřitelé teprve zvykali. Příčinu loňského vysokého nárůstu spatřujeme především v nárůstu exekucí menších pohledávek. Typickými zákazníky soudních exekutorů se staly městské policie, zdravotní pojišťovny, dopravní podniky, distributoři energií, vodárenství, telekomunikační operátoři a další,“ řekl dnes JUDr. Juraj Podkonický, Ph.D., prezident Exekutorské komory České republiky. Počet skončených exekucí narostl v loňském roce o cca 10 000 na celkem 66 170 a tento růst je v posledních letech stabilizovaný. „Dalšímu nárůstu počtu skončených exekucí brání především komplikující se legislativní situace, která snižuje vymahatelnost práva v České republice,“ uvedl dále Podkonický.

Mezi akty komplikující vymahatelnost práva uvedl zejména:
- protiprávní výkladové stanovisko Nejvyššího soudu, které výrazně komplikuje  zejména dražby nemovitostí a další exekuční postupy
- oddalování novelizace §89 exekučního řádu, který komplikuje soudní exekuce v případě nemajetnosti dlužníka

Zrychlení a zefektivnění soudních exekucí by naopak měla napomoci Centrální elektronická evidence soudních exekucí, kterou chce komora spustit na podzim tohoto roku. „Údaje z centrální evidence budou za nízký poplatek dostupné každému, kdo o ně bude mít zájem,“ prohlásil prezident Exekutorské komory ČR.

Velmi příznivý vývoj nastal podle exekutorské komory naopak v počtu stížností a podnětů, kterými si účastníci řízení stěžují na postup soudního exekutora. Za celý rok 2005 bylo proti postupu soudního exekutora podáno pouze 658 stížností nebo podnětů (v roce 2004 to bylo 480). V poměru k počtu nařízených exekucí to představuje meziroční pokles o 21%, tj. počet exekucí napadených stěžovateli v roce 2005 představuje pouze 0,24% z počtu nařízených soudních exekucí (v roce 2004 to bylo 0,31%*). Výrazně však stoupl počet kárných žalob podaných na exekutory. V roce 2005 bylo podáno celkem 28 kárných žalob oproti 13 v roce 2004, což představuje nárůst o 115%. „Důvodem tohoto zdánlivě negativního vývoje je tzv. prekluze. Komora začala kárné žaloby preventivně podávat i tam, kde kárná komise nestihla v termínu projednat stížnost a hrozilo by uplynutí lhůty, ve které lze žalobu podat. V žádném případě to proto neznamená, že ve všech těchto žalobách bylo shledáno pochybení exekutora,“ uzavřel Juraj Podkonický. V letošním roce také komora přijala Etický kodex soudního exekutora. Tento stavovský předpis upravuje chování soudního exekutora nad rámec zákona a v budoucnu by měl přispět k dalšímu snížení počtu stěžovatelů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy