ČSSD: V Moravskoslezském kraji chceme vytvořit 20.000 míst

25.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 25. března (ČTK) - Hlavním volebním cílem moravskoslezských sociálních demokratů bude snaha, aby v regionu do čtyř let vzniklo až 20.000 nových pracovních míst. Novinářům to dnes po jednání krajské konference řekl lídr kandidátky pro sněmovní volby Lubomír Zaorálek. Moravskoslezský kraj je regionem s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi.

Podle Zaorálka nejsou představy ČSSD nereálné, protože jen investice automobilky Hyundai by mohla přinést 3000 přímých pracovních míst a dalších 7000 míst u subdodavatelů. Sociální demokraté se domnívají, že rozvoj dalších průmyslových zón v regionu přinese další tisíce míst. Například ve Vědecko-technologickém parku v Ostravě by podle Zaorálka mohlo najít uplatnění 1500 zaměstnanců, 3000 míst by měla přinést zóna v Hrabové a dalších 5000 míst průmyslová zóna v Mošnově. "Chceme udělat vše pro to, abychom tady nové investory dostali," uvedl Zaorálek. Dodal, že sociální demokraté však nebudou podporovat pouze velké investory, ale i malé a střední podnikatele, kterým slibují například jednodušší administrativu.

Podle Zaorálka by z Evropské unie mohlo od roku 2007 každým rokem směřovat do České republiky zhruba 90 miliard korun. Uvedl, že větší část financí by měla směřovat právě do krajů, které procházejí transformací. "To jsou potenciální prostředky pro severní Moravu," míní Zaorálek. Dodal, že z těchto peněz by bylo možné financovat například programy na obnovu venkova, ale i regeneraci panelových sídlišť či projekty související s vědou a výzkumem.

Podle Zaorálka je nutné zastavit odchod lidí z regionu. Domnívá se, že je to možné, pokud se v kraji vytvoří dostatečně široká nabídka pracovních míst, která umožní uplatnění nejen špičkovým odborníkům, ale i lidem s nižším vzděláním.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v únoru dosáhla 14,4 procenta, republikový průměr je přitom 9,1 procenta. Bez práce bylo v regionu 92.661 lidí, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK