Americké akcie v pátek zpevnily, trh ale čeká na sazby

26.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pátek zvyšovaly, jejich růst byl ale omezený a investoři vyčkávají na výsledek zasedání americké centrální banky. Ta se bude na začátku příštího týdne zabývat měnovou politikou a předpokládá se, že rozhodne o zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt bodu na 4,75 procenta.

Dow Jonesův index zpevnil o 9,68 bodu a den uzavřel vyšší o 0,09 procenta na hodnotě 11.279,97 bodu. Index S&P 500 si připsal 1,28 bodu a obchodování zakončil růstem v rozsahu 0,10 procenta na 1302,95 bodu. Index Nasdaq zpevnil o 0,55 procenta na 2312,82 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index nezaznamenal prakticky žádnou změnu, zatímco index S&P 500 o 0,3 procenta oslabil. Nejlépe si vedl index Nasdaq Composite, který o 0,3 procenta zpevnil.

Všechny hlavní indexy se po celý den pohybovaly v blízkosti předchozího závěru a během dne klesly i do záporných hodnot. Za nejlepším výkonem trhu Nasdaq stojí především emise internetové společnosti Google, která těžila ze zprávy o chystaném zařazení do indexu S&P 500. K němu dojde už na konci příštího týdne.

Akciový trh nabral optimismus po zprávě, že prodej nových domů v USA v únoru klesl o 10,5 procenta, což je nejhlubší propad téměř za devět let. Pokud by prodej pokračoval stejným tempem, za celý rok by se prodalo 1,08 milionu nových domů. Pokles je výraznější, než čekali analytici.

Statistika o prodeji domů má zásadní vliv na očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb v USA. Na trhu sílily obavy, že základní úrok v USA se dostane nad pět procent, nyní převládá názor, že centrální banka zvyšování sazeb ukončí přesně na pěti procentech. Důležité ale bude, jakým komentářem banka své rozhodnutí doprovodí.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, který tak zareagoval na zprávu o prudkém poklesu prodeje nových domů. Předpoklad brzkého ukončení téměř dvouletého zvyšování sazeb znamená, že dolar už nebude tak atraktivní pro zahraniční investory, jako byl v prostředí rostoucích úroků. Analytici se naopak domnívají, že dolar by kvůli vysokému deficitu obchodní bilance a změně postoje centrálních bank ke skladbě devizových rezerv mohl během roku postupně klesat.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2036 USD a oslabil z předchozích 1,1971 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,44 ze 117,90 JPY, zatímco euro k jenu mírně zpevnilo na 141,36 z předchozího kurzu 141,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK