Jihočeská drůbež zatím přísnější opatření kvůli chřipce nepřijala

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice/Vodňany (Strakonicko) 27. března (ČTK) - Jeden z největších zpracovatelů masa v zemi, Jihočeská drůbež, zatím nepřijal žádná nová mimořádná opatření kvůli potvrzenému výskytu ptačí chřipky v Česku. Mluvčí mateřského koncernu Agropol Group Jana Kindlová řekla, že podnik sídlící ve Vodňanech na Strakonicku již bezpečnostní opatření zpřísnil loni v říjnu.

"V tuto chvíli žádná další opatření přijímat nebudeme. Samozřejmě, že se budeme řídit nařízeními Státní veterinární správy, případně dalších příslušných orgánů, která nově vzejdou," uvedla Kindlová.

Ředitel jihočeské krajské veterinární správy František Kouba řekl, že správa vydá mimořádná veterinární opatření týkající se volně žijícího ptactva. "Musíme stanovit pásmo ochrany, dozoru, provést s obcemi soupis hospodářství a budeme to hlídat," řekl Kouba. Velké chovy jsou podle něj v oblasti zmapované, spíše se bude třeba zaměřit se na drobné chovatele.

Jihočeská drůbež již kromě zvýšených veterinárních kontrol a zostřené hygieny například zakázala vstup cizím osobám do prostor, kde se drůbež zpracovává. Zaměstnance nechala přeočkovat i proti klasické chřipce. Při vjezdech a výjezdech zavádí hygienické rohože. Opatření podle Kindlové zpřísnila firma i u externích chovatelů. "Veškerá drůbež používaná na výrobu drůbežích produktů je chována výhradně v uzavřených halách," uvedla mluvčí.

Vodňany přitom leží nedaleko od Hluboké nad Vltavou, kde byla nakažená labuť objevena. Podle mluvčí se však podnik nenalézá v tříkilometrovém a ani v rozšířeném desetikilometrovém ochranném pásmu od místa nálezu, kde jsou nařízena mimořádná bezpečnostní opatření. Zákaz domácího chovu drůbeže firma svým zaměstnancům nepřikázala. "Nemůžeme jim nařídit, aby si domácí chovy vybili, ale to doporučení jim bylo dáno," dodala Kindlová.

Jihočeská drůbež Vodňany ovládá 38 procent tuzemského trhu s drůbežím masem. Denně zde porazí 120.000 kuřat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK