Na akcie Zentivy se dopoledne vrhli kupci, kurz vylepšil rekord

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Na akcie farmaceutické společnosti Zentiva se po oznámení vstupu jednoho z největších producentů originálních léčiv Sanofi-Aventis vrhli na pražské burze kupci. Kurz Zentivy průběžně rostl i o více než dvě procenta, v 11:30 pak byl výše o 1,7 procenta na hodnotě 1329 korun. V pátek Zentiva uzavřela na historickém maximu 1307 korun, vyplynulo z finančních serverů.

Zentiva patřila na burze k výjimkám. Celý trh totiž podle akciového indexu PX oslaboval o 0,27 procenta na 1534,4 bodu po ztrátách především americké mediální skupiny CME a rakouské banky Erste.

Francouzský Sanofi-Aventis získal v Zentivě firmě podíl 24,9 procenta, čímž se stal jejím největším akcionářem. Kupní cena činila v přepočtu kolem 1300 korun na akcii. "Vstup velké farmaceutické firmy do Zentivy hodnotíme pozitivně," komentovali událost zástupci makléřské společnosti Atlantik FT. Firmy Patria/KBC pak zopakovaly k Zentivě nákupní doporučení s cílovou cenou 1370 korun na akcii.

Analytik firmy Cyrrus Petr Bártek očekával od Sanofi-Aventis snahu o další navýšení podílu. "Lze ale očekávat, že Sanofi-Aventis bude chtít získat větší vlastnický podíl a učiní nepovinnou veřejnou nabídku odkupu minoritním akcionářům," uvedl.

Zentiva na burze zatím kralovala i podle objemu obchodů s hodnotou nad 400 milionů korun. Z dalších emisí cenné papíry CME odepsaly 1,8 procenta na 1677 korun, Erste 1,3 procenta na 1334 korun a cena Orco klesla o 0,6 procenta na 2450 korun.

Index PX je novým hlavním cenovým indikátorem, který od 20. března předchozí dva burzovní indexy PX 50 a PX-D.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK