Hyundai investuje v Česku do nové automobilky

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Společnost Hyundai Motor investuje v Nošovicích v Moravskoslezském kraji 800 milionů až miliardu eur (29 miliard korun) do stavby nové automobilky. Novinářům to řekl viceprezident Hyundai Motor Company Kim In-so. Továrna by měla zahájit provoz v roce 2008 a přímo zaměstná zhruba tři tisíce lidí, dalších až 13.000 lidí najde práci u dodavatelských firem a ve službách.

Stát již podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana podepsal se společností Hyundai memorandum o této investici. Smlouva by měla být parafována v polovině května poté, co ji schválí vláda, moravskoslezské zastupitelstvo a společnost Hyundai.

"Česká republika je tím správným místem pro náš projekt. Hodláme zde investovat 800 milionů až miliardu eur a po zahájení výroby produkovat 300.000 vozů ročně," uvedl Kim In-so, podle kterého by přípravné práce na stavbě továrny měly začít v polovině letošního roku.

"Několikaměsíční jednání skončila, Hyundai přichází do České republiky. Je to největší investice v novodobých dějinách ČR v objemu 28 až 30 miliard korun," uvedl Urban, podle kterého by po zahájení plného provozu měla nová továrna zvýšit český hrubý domácí produkt až o dvě a půl procenta a v Moravskoslezském kraji by měla snížit nezaměstnanost o dvě procenta.

Obsah smlouvy o investicích Hyundai bude zveřejněn až po jejím podpisu. Hyundai může podle Urbana počítat s přímými dotacemi 4,3 miliardy korun a daňovými úlevami 1,3 miliardy korun. Pokud investice Hyundai překročí miliardu eur, daňová úleva může být podle Urbana ještě vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK