Aktuálně.cz: Stát zvažuje exekuci majetku Setuzy

27.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Ústí nad Labem 27. března (ČTK) - Státu se nedaří se zástupci ústecké Setuzy dojednat smírné řešení a tak začal vážně uvažovat o krajní variantě, a to o exekuci majetku potravinářské společnosti. Ta má vůči státu pohledávku v nominální hodnotě přes čtyři miliardy korun. Stát původně zvažoval, že by pohledávku kapitalizoval, ale nakonec od tohoto kroku ustoupil. Napsal to zpravodajský server Aktuálně.cz. Mluvčí Setuzy Marie Logrová ČTK řekla, že firma s ohledem na právní vady spojené s pohledávkou odmítá spekulace o možnosti exekuce majetku.

"Kapitalizace pohledávky se ukazuje jako velmi riskantní krok, protože není v silách státu zjistit reálnou hospodářskou situaci Setuzy. V tuto chvíli se skutečně začínají ty pomyslné váhy přiklánět k exekuci. Bylo by to čisté řešení," uvedl blízký spolupracovník ministra zemědělství, který je o vývoji v případu detailně informován.

Logrová ČTK řekla, že nelze provádět exekuci na základě něčeho, co právně neexistuje. "Dle všech právních názorů by byl tento akt (exekuce) nezákonný," uvedla. Vedení firmy také odmítlo tvrzení, že není v silách státu zjistit reálnou hospodářskou situaci podniku. "Akciová společnost Setuza je veřejně obchodovatelnou společností a veškeré své hospodářské výsledky včetně důležitých informací zveřejňuje nejen na svých internetových stránkách, ale především vše předkládá Burze cenných papírů Praha, Komisi pro cenné papíry Praha a RM Systému Praha," uvedla Logrová.

Další možností na řešení situace v Setuze je podle serveru ještě výběrové řízení na prodej pohledávky. Definitivní verdikt ale vynese až vláda, které předloží návrhy na řešení ministr zemědělství Jan Mládek. On sám ale pravděpodobnost exekuce hodnotit nechtěl. "Zatím jsem ještě do vlády žádný návrh nedával. Exekuce jistě představuje jedno z řešení, ale já v tuto chvíli nebudu říkat, které je pravděpodobnější," uvedl.

Nejnovější vývoj nekomentoval ani Tomáš Pitr, který za Setuzu na veřejnosti vystupuje. "Už od února nebyla žádná schůzka na toto téma. Nikdo nám nic nesdělil," řekl.

Souběžně s tím, jak se stát snaží najít řešení problému Setuza, začala policie pátrat po lupičích, kteří se vloupali do advokátní kanceláře KŠD Šťovíček. Renomovaná právnická firma připravuje pro stát právní analýzu kauzy. Podle neoficiálních informací firma přišla i o data, která se týkala právě kauzy Setuza.

Stát s podnikateli kolem Setuzy válčí od loňského podzimu. Do té doby ale zejména politici z vládní ČSSD nad podnikateli ze skupiny drželi ochrannou ruku. Ostatně právě proto nakonec stát loni přišel o svůj podíl v Setuze. A to pomocí utajované smlouvy, kterou s lidmi ze Setuzy uzavřel exministr zemědělství Jaroslav Palas. Premiér Jiří Paroubek jej za to obratem nechal vyškrtnout z kandidátky pro letošní volby a transakci začala vyšetřovat policie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK