Koruna zahájila mírným oslabením

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Česká měna zahájila den mírným oslabením. Vůči euru byl v 10:00 kurz koruny slabší o pět haléřů na 28,71 Kč/EUR. V posílení koruně brání negativní nálada investorů ve středoevropském regionu. Proti dolaru se koruna obchoduje o pět haléřů slabší na 23,88 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ve větším oslabení naopak podle Markéty Šichtařové z Next Finance brání koruně příznivá domácí makroekonomická data. "Proto čekáme kolísání v pásmu 28,60 až 28,80 Kč/EUR bez jasného trendu až další mírné oslabení," uvedla.

Vůči dolaru by koruna měla podle Šichtařové oslabovat. Americká centrální banka by dnes měla oznámit rozhodnutí o změně úrokových sazeb. Trh čeká podle Šichtařové růst sazeb a proto bude dolar dnes posilovat.

"Rizikem pro dolar je ale následný komentář, kde by mohlo dojít k náznaku přestávky v utahování měnové politiky," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Pokud Fed nezmíní, že může být třeba dalšího zpřísňování politiky, byl by to podle Vlka další krok k neutrální politice, což by se pravděpodobně projevilo na dolaru negativně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK