Štěpánov se dočká nové kanalizace a čističky

28.03.2006 | , ŽS Brno
Tiskové zprávy


27.03.2006 byla za přítomnosti hejtmana Olomouckého kraje RNDr. Ivana Kosatíka a zástupců Parlamentu České republiky oficiálně zahájena výstavba tlakové kanalizace a čističky odpadních vod v obci Štěpánov. „Jsem šťastný, že se naši občané konečně dočkají realizace projektu, který měl být již dávno hotov,“ řekl dnes Mojmír Lýsek, starosta Štěpánova.

Obec totiž získala na výstavbu vodovodu úvěr již před osmi lety, ale díky kriminální činnosti bývalého starosty o ni přišla a navíc se nezaviněně na dlouhé roky dostala do dluhů, které přidělení jiného úvěru blokovaly. Obec postupně snížila zadlužení a nyní získala dotaci z fondů Evropské unie a Státního fondu životního prostředí na tlakovou kanalizaci a čističku odpadních vod pro 3175 ekvivalentních osob. Sama pak financuje výstavbu nového vodovodu v délce 2,6 km částkou 8,8 mil. korun. Celková cena zakázky je téměř 99,5 mil. korun včetně DPH.

Generálním dodavatelem stavby je ŽS Brno, a. s. - divize Stavitelství Olomouc závodu Pozemní stavitelství, projekt vytvořily společnosti SIGMA ENGINEERING Olomouc, VODING Hranice a Ing. Peter Poštulka, Vodohospodářská, inženýrská a projekční kancelář. „Věřím, že občané Štěpánova budou s naší prací spokojeni a že se díky tlakové kanalizaci a čističce zlepší také životní prostředí v obci,“ řekl dnes Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel ŽS Brno, a. s.

Dosud byla v obci postavena jen asi desetina potřebné části vodovodu i tlakové kanalizace. Nově bude vybudováno 16,28 km této kanalizace. Po dokončení výstavby bude k vodovodu připojeno kolem 80 domácností a ke kanalizaci 650 domácností. Průměrný denní přítok odpadních vod  do čističky bude  634,1 m3. Při stavbě bude nutné odčerpávat spodní vody, jejíž hladina je v obci velmi vysoká. Vodovod, tlaková kanalizace i čistička odpadních vod budou obci Štěpánov předány do konce letošního roku.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy