Loni se v EU ocitlo 140.000 firem v platební neschopnosti

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. března (zpravodaj ČTK) - V loňském roce se v Evropské unii ocitlo v platební neschopnosti 140.000 společností. Ztráta pracovního místa tak hrozila 1,5 milionu lidí, informovala novináře Evropská komise, meziroční srovnání ale neuvedla. Podle jejích zástupců za tímto hrozivým číslem nestojí vždy jen špatné hospodaření firem, ale také nedokonalé zákony o úpadku, jež mohou poškodit i podniky, které jsou konkurenceschopné.

"Příliš mnoho společností míří k bankrotu a nedostává se jim druhých šancí, protože legislativa je příliš strnulá. Těchto negativních efektů se musíme vyvarovat," uvedl místopředseda EK Günter Verheugen.

S nedostatečnou legislativou se potýká i Česká republika, jejíž podmínky pro konkurzy patří v Evropské unii k nejhorším a odborníci považují situaci za katastrofální. Blýská se ale na lepší časy; EU v materiálu zveřejněném dnes upozorňuje na nový úpadkový zákon, který je v Česku před schválením. Podle evropských činitelů legislativní novinka výrazně zjednodušuje úpadkovou proceduru a mimo jiné posiluje pozici věřitelů.

Za posledních pět let se v ČR počet bankrotujících firem významně snížil. Loni dokonce klesl na 1205, o rok dříve jich bylo 1461. Ekonomové ale očekávají, že s nástupem nového zákona se počet krachů zvýší. ČR totiž v tomto ohledu výrazně zaostává za západní Evropou. Například v Belgii, která má zhruba stejný počet obyvatel, ročně zbankrotuje celkem 8000 firem.

Konkurzy v ČR navíc trvají léta a věřitelé získají nazpět průměrně jen 17 procent hodnoty pohledávek, což je nejméně v EU. Konkurzy navíc mají naprostou převahu nad sanací problémových podniků. Zatímco návrhů na konkurz je v ČR ročně kolem 4000, vyrovnání je nejvýše pár desítek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK