Hlodavci způsobili v zimě v sadech škody za desítky milionů Kč

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 28. března (ČTK) - Ovocnáři začali v těchto dnech sčítat desetimilionové škody, které jim v dlouhé zimě způsobili hraboši a další zvěř. Podle ovocnářů jde o největší poškození sadů hraboši v historii a škody by mohly jít až do stovek milionů korun. Některé sady hraboši, zajíci a srnky poničili i z více než tří čtvrtin. O pomoc hodlají ovocnáři požádat ministerstvo zemědělství. ČTK to dnes řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Letošní poškození sadů lze označit za katastrofu. Povede k omezení investic v ovocnářství a řadu pěstitelů budou čekat existenční problémy," řekl Ludvík. Jaký vliv bude mít poničení sadů na letošní úrodu, nelze podle něj zatím přesně odhadnout.

Škody na stromcích se vyjevily v minulých dnech s příchodem razantního tání. "Přesnější vyčíslení škod bychom měli mít v dubnu. Pak se chceme obrátit na ministerstvo zemědělství s žádostí o pomoc," řekl Ludvík. Dodal, že proti škodě v sadech kvůli hrabošům se nelze u pojišťoven pojistit. Případný odstřel zajíců v sadech je zakázaný.

Zhruba čtyři pětiny poškození sadů a školek mají na svědomí hraboši, kteří měli v zimě ideální podmínky k životu. "Suchý podzim přinesl přemnožení hrabošů. Pak napadla silná vrstva sněhu, pod kterou hlodavci přes čtyři měsíce bez potíží vegetovali. Kůru stromků ohlodali až do výšky 30 centimetrů," řekl Ludvík. Aby se hraboši dostali k potravě, rozkousali i plastové chrániče stromků. Do sadů se za potravou přitom stáhli hlodavci i z okolních polí. Zajíci se ke stromkům dostali po vysoké sněhové pokrývce.

Největší škody ovocnáři evidují ve školkách a u mladých výsadeb do pěti let věku. Hlodavci ale poškodili i desetileté a starší výsadby. "Mladší výsadby půjdou dosázet, u starších to je problém. U velkého poškození nezbude než likvidace sadu," řekl Ludvík. Regionálně jsou nejvíce poničené sady ve východních Čechách a na Olomoucku.

Loni na jaře ovocné výsadby v Česku postihly silné mrazy. Důsledkem byla nejnižší úroda za posledních sedm let. Ovocnáři loni ztrátu z produkce vyčíslili na asi 200 milionů korun.

Finanční hodnota ovoce sklizeného v českých sadech se každoročně pohybuje kolem jedné miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK