Americké akcie před rozhodnutím Fedu o sazbách oslabovaly

28.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. března (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne zamířily dolů. Investoři jsou obezřetní před dnešním rozhodnutím měnového výboru americké centrální banky (Fed) o sazbách. Trhy hlavně čekají na doprovodné prohlášení, které by mělo naznačit, zda Fed bude ve zvyšování sazeb nadále pokračovat, či zda si v procesu přitvrzování měnové politiky dopřeje přestávku.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index oslabil o 0,05 procenta na 11.245 bodů a index Standard & Poor's 500 klesl o 0,07 procenta na 1300 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,1 procenta a pohyboval se kolem 2318 bodů.

Fed zahájil v pondělí své dvoudenní zasedání, které je první pod vedením nového šéfa Bena Bernankeho. Všeobecně se očekává, že základní sazba stoupne o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta. Analytici však spekulují o dalším vývoji sazeb. Růst sazeb většinou není podle analytiků pro akciové trhy dobrou zprávou. Vyšší úroky totiž zvyšují náklady firem na úvěry a zpomalují ekonomický růst, což negativně ovlivňuje zisky společností.

Automobilka General Motors po oznámení další vlny propouštění nejprve klesla. Pak však opět zamířila vzhůru a předchozí ztráty smazala. Společnost Tiffany kvůli zprávě o slabším zisku za poslední čtvrtletí loňského roku oslabila. Dražší ropa poslala nahoru energetické společnosti, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK