Světová banka schválila oddlužení nejchudších o 37 miliard USD

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. března (ČTK) - Výbor zastupující členské země Světové banky schválil v noci na dnešek dlouho očekávané oddlužení 17 nejchudších zemí světa o celkem 37 miliard dolarů. Ředitelé banky také vyřešili zásadní otázku, čím tato instituce odpis dluhů pokryje, aby to neomezilo její budoucí aktivity v rozvojové pomoci.

Schválením končí měsíce ostrých vyjednávání mezi největšími přispěvateli do pokladny Světové banky. Oddlužení nejchudších zemí schválili loni političtí lídři skupiny G8. Sesterský Mezinárodní měnový fond již 19 zemím snížil na počátku tohoto roku dluhy o celkovou sumu 3,3 miliardy dolarů.

Program oddlužování od dluhů Světové banky začne platit 1. července, kdy začíná finanční rok banky, a bude rozložen na 40 let. Země, které se do něj kvalifikovaly, nebudou muset obsluhovat dluhy, které nadělaly do prosince 2003. Tím budou tyto vlády teoreticky moci zvýšit výdaje na programy omezování chudoby.

Účast v programu je založena na některých podmínkách, takže v něm zatím není například Mauritánie, od níž se požaduje zlepšení správy veřejných financí. Oddluženy budou Benin, Bolívie, Burkina Faso, Etiopie, Ghana, Guayana, Honduras, Madagaskar, Mali, Niger, Mosambik, Nikaragua, Rwanda, Senegal, Tanzanie, Uganda a Zambie.

"Je to historická dohoda, která spojuje zvýšený příliv financí s odpuštěním dluhů. To chudým zemím pomůže splnit miléniové cíle rozvoje," uvedl ve sdělení prezident banky Paul Wolfowitz s odkazem na cíle programu OSN pro potlačování chudoby.

Banka dostala od dárcovských zemí závazné sliby uhradit 60 procent celkových nákladů oddlužení, především na prvních deset let. Zbylá suma se bude řešit později, řekl agentuře Reuters jeden z činitelů banky. Podle něho je pro vlády velmi těžké dávat závazky na celých 40 let.

Do programu oddlužení budou moci při splnění podmínek vstoupit i další země, Světová banka by měla o této otázce jednat příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK