Japonské akcie na maximu od roku 2000, pomohl jim pokles jenu

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. března (ČTK) - Japonské akcie dnes vystoupily celkově o 1,5 procenta a jejich hlavní index se dostal nejvýše za pět a půl roku. O růst na burze se nejvíce zasloužil pokles kurzu jenu, protože ten s sebou přinesl očekávání zvýšených zisků firem zaměřených na export. Výrazně rostly i akcie technologického sektoru.

Index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,49 procenta na 16.938,41 bodu. Vyhoupl se tak na nejvyšší úroveň od srpna 2000. Širší index Topix vzrostl o 1,1 procenta na nové maximum za více než měsíc.

Akcie velkých vývozců jako Sony rostly díky snížení jenu. Ten v úterý večer klesl k dolaru zhruba o procento v reakci na to, že americká centrální banka naznačila další zvyšování úroků.

Rostly tak technologické akcie jako Advantest, které setřásly negativní dopad amerických úroků na zdejší technologický trh. Analytici se domnívají, že za růstem trhu je také předpoklad, že japonští institucionální investoři budou nosit na trh od příštího týdne, kdy začíná nový fiskální rok, nové peníze.

"Domácí investoři mají japonských akcií nadále proporcionálně méně, a od dubna tak s největší pravděpodobností budou vstupovat na trh," řekl agentuře Reuters Teruhisa Išikawa z firmy Mizuho Investors Securities. "Ekonomika se vyvíjí příznivě a vyhlídky firemních zisků jsou dobré," dodal s tím, že Nikkei zřejmě v nejbližší době překročí úroveň 17.000 bodů.

Dolar v Asii konsolidoval úterní večerní zisky, kterých dosáhl poté, co americký Fed zvýšil podle očekávání základní úrok na 4,75 procenta. Fed dal zároveň najevo, že zvyšování sazeb bude ještě pokračovat. Trh nyní všeobecně předpokládá, že sazba v USA se v květnu dostane na pět procent.

Dolar k euru kótoval ke konci tokijského obchodování na 1,2013 USD, mírně pod úterním závěrem v USA na 1,2001 USD. K jenu klesl na 117,71 JPY z předchozích 117,94 JPY. Přitom večer před zvýšením sazeb byl na 1,2075 USD a 117,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK