Šťástka odstoupí z vedení ČPP, nahradí jej Kosyna z Kooperativy

29.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Generální ředitel a předseda představenstva České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Zdeněk Šťástka (40 let) odstoupí k 31. březnu ze svých funkcí. Novým generálním ředitelem byl s účinností od 1. dubna jmenován Franz Kosyna (51). Informovala o tom mluvčí pojišťovny Tereza Fricová. ČPP je sedmou největší pojišťovnou na českém trhu.

Kosyna, který prý postupně převezme i další funkce, je členem vedení pojišťovny Kooperativy. Ta ČPP loni koupila. K 1. dubnu se stane náměstkem generálního ředitele a místopředsedou představenstva ČPP Jakub Strnad (31), který je nyní členem představenstva a finančním ředitelem pojišťovny.

ČPP vytvořila v roce 2005 hrubý zisk 27,8 milionu Kč, zatímco o rok dříve měla ztrátu 48,4 milionu korun. Na pojistném ČPP vybrala 4,01 miliardy Kč, což bylo o 8,2 procenta více než předloni. Celý pojistný trh loni stoupl o 3,7 procenta.

Personálními změnami, které následují po schválení hospodářských výsledků za rok 2005, pokračuje podle Fricové transformace ČPP. Ta byla do loňského září pod dohledem ministerstva financí, kterému se nelíbily její nedostatečné rezervy. Dozor nad správou aktiv pojišťovny MF zrušilo poté, co ČPP koupila Kooperativa a navýšila její kapitál na miliardu korun.

Jediným akcionářem ČPP je tak nyní Kooperativa, jejímž hlavním akcionářem je největší pojišťovací skupina v Rakousku Wiener Städtische Allgemeine Versicherung. Kooperativa je druhou největší pojišťovnou na českém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK